Külföld

Megállapodott a BBC Charles Spencer egykori biztonsági főnökével a botrányos Diana-interjú ügyével kapcsolatban

rtl.hurtl.hu

2022. október 4. 18:37

A BBC volt riportere a biztonsági főnök bankszámlakivonatait is meghamisította, hogy azzal rávegye Dianát az interjúra. 

Tavalyelőtt bombaként robbant a hír, hogy csalárd módszerekkel vehették rá Diana hercegnőt arra az 1995-ben készült, botrányos BBC interjúra, amelyben Diana többek között arról is beszélt, hogy „hárman voltak” a Károly királlyal való házasságában.

Az interjút Martin Bashir készítette, aki még azelőtt felmondott a brit közszolgálati csatornánál, hogy ott egy független vizsgálat keretén belül egy nyugalmazott bíró – Lord Dyson – közelebbről is megvizsgálta az ügyet. 

A jelentésből többek között kiderült, hogy Bashir a hercegnő öccsét, Charles Spencert vette rá arra, hogy segítsen rábeszélni Dianát az interjúra, mégpedig úgy, hogy hamis bankszámlakivonatokat mutatott neki. A számlák ráerősítettek Dianának arra a félelmére, hogy az egész királyi udvar összeesküdött ellene. 

A botrány kirobbanásában szerepe volt Charles Spencer egykori biztonsági főnökének, Alan Wallernek is, mivel az ő bankszámlakivonatait is hamisították, hogy úgy tűnjön, kémkedik Charles és Diana után. 

„A Dyson-jelentés tavalyi közzétételét követően a BBC és Alan Waller, Diana walesi hercegnő testvérének volt alkalmazottja ma bejelentik, hogy megegyezés született közöttük” – áll a társaság közleményében

Mint írják, a BBC beleegyezett abba, hogy kártérítésként egy megállapodás szerinti összeget fizet Waller úrnak, viseli a rá háruló költségeket, és bocsánatot kér tőle a Diana walesi hercegnővel készült 1995-ös interjú beszerzéséhez használt hamis bankszámlakivonatokban szereplő hamis információkért.

A BBC reméli, hogy Alan Waller most már képes lezárni ezt a fejezetet. A legjobbakat kívánjuk neki a jövőre nézve

– tették hozzá. 

A Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott dokumentumok szerint Wallert „mélyen lesújtotta” Bashir taktikája, üzleti vállalkozásai pedig megszenvedték, hogy a nevét összekapcsolták a botránnyal.

Bashir Diana hercegnővel készített interjúját a BBC 1995 végén sugározta, amikor a hercegnő már külön élt Károly hercegtől, de még nem vált el. A műsort több mint 20 millióan látták. 

Nyitókép: Pool Photograph/Corbis/Corbis via Getty Images

#Külföld#Diana#diana hercegnő#bbc#earl spencer#martin bashir#interjú#panorama

Címlapról ajánljuk