Külföld

A szlovák államfő kissé burkoltan, de beszólt Orbánnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 30. 15:43

Zuzana Čaputová hivatalos látogatáson fogadta Novák Katalint, és a szankciók ügyében udvariasan lehazugozta („nincs összhangban a valósággal”) a magyar kormányt.

Pénteken hiavatalos látogatás keretében fogadta Zuzana Caputová szlovák államfő magyar kollégáját, Novák Katalint. A két államfő négyszemközti, majd plenáris megbeszélésük után sajtótájékoztatón számolt be a találkozójukon elhangzottakról

Novák Katalin köztársasági elnök az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy olyan uniós gazdasági szankciókra van szükség, amelyek az orosz agresszornak okoznak súlyos gazdasági nehézségeket, nem az európai embereknek és gazdaságnak.

Álláspontunk az első perctől határozott: elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna elleni támadását és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

– közölte a magyar államfő, majd hozzátette, hogy át kell tekinteni az eddigi és a tervezett szankciók hatásait.

Novák Katalin elmondta, hogy olyan szankciós csomagok támogatását fogja javasolni Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek is, amelyek az orosz agresszornak okoznak súlyos gazdasági nehézségeket, nem az európai embereknek és gazdaságnak.

A szlovák Napunk tudósítása szerint a sajtótájékoztató kissé feszült légkörben zajlott, a szlovák államfő ugyanis visszafogottan, de bírálta a magyar kormány szankciókkal kapcsolatos álláspontját.

Zuzana Čaputová szerint a két ország álláspontja az ukrajnai háború tekintetében ugyan megegyezik, és teljesen helyénvaló azt elemezni, hogy milyen hatásuk van a szankcióknak az európai országokra, de

nincs összhangban a valósággal a szankciók Oroszországra tett hatásának a megkérdőjelezése.

Zuzana Čaputová a Novákkal közös sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy

számos elemzés mutatta ki, hogy a szankciók igenis sújtják Moszkvát, még ha nem is olyan gyors a hatásuk, mint azt feltételezni lehetett.

Novák erre azzal reagált, hogy szerinte meg kell nézni azt, Oroszország többletbevételre tett-e szert az energiaeladásból, vagy csökkentek a bevételei, és hogy mindeközben Európában az energiaárak emelkedése és az energiához való hozzáférés milyen hatással van az emberekre.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Külföld#novák katalin#köztársasági elnök#szlovákia#pozsony

Címlapról ajánljuk