Külföld

A világon minden százötvenedik ember rabszolgasorban él

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 20:25

Tévedés azt gondolni, hogy ez csak a szegény országok problémája.

Hiába tűzte ki célul az ENSZ, hogy 2030-ra a modernkori rabszolgaság minden formáját eltörölje, 2016 és 2021 között tízmillióval nőtt a kényszermunka és a kényszerházasság áldozatainak száma – számolt be az AFP hírügynökség.

Az ENSZ hétfői közlése szerint világszerte ötvenmillióan élnek a kényszermunka vagy a kényszerházasság csapdájában – a világszervezet jelentéséből kiderül, hogy a múlt év végén 28 millió ember volt a kényszermunka, és 22 millió a kényszerházasság elszenvedője. Ez azt jelenti, hogy a világon csaknem minden 150. ember érintett.

Megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány a klímaváltozás és a fegyveres konfliktusok hatásával társulva hozzájárult a mélyszegénység növekedéséhez. A kényszermunka minden ötödik áldozata gyermek, felüket szexuálisan kihasználják. A bevándorlók pedig háromszor nagyobb eséllyel válnak kényszermunka áldozatává, mint más felnőttek.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének igazgatója, Guy Rider szerint tévedés azt gondolni, hogy ez a szegény országok problémája: a modernkori rabszolgaság lényegében minden országban jelen van, a kényszermunkával kapcsolatos esetek több mint felét, és a kényszerházasságok negyedét a magasabb jövedelmű országokban jegyezték fel.

Illusztráció: Mikhail Pivikov / EyeEm / Getty Images

#Külföld#ensz#rabszolgaság#kényszermunka#kényszerházasság

Címlapról ajánljuk