Külföld

Szabadon kellett engedniük a hatóságoknak egy nemi erőszakkal vádolt diplomatát New Yorkban

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 8:28

Diplomáciai mentességét lobogtatta a rendőröknek.

Diplomáciai mentessége miatt szabadon kellett engedniük a New York-i hatóságoknak egy nemi erőszakkal vádolt diplomatát – írja a Guardian.

A Dél-Szudán állandó ENSZ-képviseletén dolgozó férfit szomszédja jelentette fel, azt állítva, hogy a férfi múlt vasárnap éjjel betört a lakásába, és kétszer megerőszakolta. A nő állítása szerint a 46 éves Charles Oliha már előző nap is szexuálisan zaklatta.

A rendőrök a férfit őrizetbe vették, de miután igazolta diplomatastátuszát, el kellett engedniük. A nyomozást ennek ellenére folytatják. A hatóságok szerint az amerikai külügynek van lehetősége felfüggeszteni a férfi diplomáciai mentességét.

Az ENSZ főtitkárának szóvivője, Stéphane Dujarric aggasztónak nevezte a történteket, az ügy teljes kivizsgálását sürgeti, ugyanakkor hozzátette, hogy a férfi nem az ENSZ-nek, hanem Dél-Szudán ENSZ-képviseletének dolgozott, így az ügy az afrikai országra és az Egyesült Államokra tartozik.

Több nőjogi szervezet felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a diplomáciai mentesség felülírja a nemi erőszak áldozatainak igazságszolgáltatáshoz való jogát. A Guardian azt is megjegyezte, hogy öt éve egy szudáni diplomatát már el kellett engedniük a hatóságoknak a diplomáciai mentesség miatt – őt azért tartóztatták le, mert egy bárban fogdosott egy nőt.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#amerikai egyesült államok#new york#nemi erőszak#diplomata#diplomáciai mentesség

Címlapról ajánljuk