Külföld

Éles riasztást kaptak a magyar Gripenek, és elfogtak egy orosz repülőt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 18. 13:57

A balti országok légterének védelmében 80 magyar katona és négy JAS-39-es gép vesz részt. Ma volt az első igazi éles bevetés.

Megkapták idei első – elfogással járó – éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek – közölte a Honvédelmi Minisztérium repülőbázisa csütörtökön a Facebook-oldalán.

A magyar vadászgépeket egy azonosítatlan repülőgép miatt riasztották csütörtökön kora hajnalban. A Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően azonosították a Balti-tenger felett déli irányba tartó, IL-76 típusú orosz repülőt. 

A gép ugyan kapcsolatban volt a légiforgalom-irányítással, és használta a válaszjeladót is, azonban nem rendelkezett repülési tervvel. 

Az elfogást követően a Gripenek visszatértek a litvániai, siauliai repülőbázisra.

Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO csatlakozása óta, a kollektív védelem jegyében a szövetséges országok garantálják a három balti ország légterének védelmét négy hónapos váltásokban.

A Magyar Honvédség augusztus 1-jétől csaknem 80 katonával és négy Gripen harci repülőgéppel látja el ezt a feladatot vezető nemzetként (Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen), NATO-parancsnokság alatt.

Nyitókép: JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép a légierő kiképző repülésén a kecskeméti repülőbázison május 11-én – Fotó: Bús Csaba/MTI

 

#Külföld#hadsereg#gripen#légtér#balti államok

Címlapról ajánljuk