Külföld

Rászólt a WHO a brazilokra, hogy hagyják békén a majmokat, mert nincs közük a majomhimlőhöz

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 9. 20:32

Semmiképpen nem lenne szabad semmilyen állatot bántani – hívták fel a figyelmet. 

Nyilatkozatot adott ki az Egészségügyi Világszervezet, miután Brazíliában több majmot is megtámadtak, illetve megmérgeztek – írja a Guardian.

A WHO leszögezte, hogy a majomhimlő-járvány kitörése nem függ össze a majmokkal, a fertőzés emberek között történik. Erről Margaret Harris, a szervezet szóvivője beszélt kedden, Genfben. 

A São Paulo államban található Rio Preto rezervátumban kevesebb mint egy hét alatt tíz majmot mérgeztek meg vagy sebesítettek meg szándékosan. Az állatmentők és az aktivisták azt gyanítják, hogy az esetek azzal vannak összefüggésben, hogy a környéken nemrég három majomhimlős megbetegedést is regisztráltak. 

Harris hangsúlyozta, hogy a név ellenére a majmok nem a betegség fő terjesztői, és semmi közük a járvány kitöréséhez. A fertőzés azért kapta a majomhimlő nevet, mert a vírust először Dániában, kutatás céljából tartott majmokon azonosították, de a betegség számos állatban, leggyakrabban rágcsálókban fordul elő.

Bár a vírus átugorhat az állatokról az emberre, a megbetegedések legutóbbi robbanásszerű növekedése az emberek közötti szoros érintkezéssel történő átvitelre vezethető vissza – mondta Harris, és hozzátette, hogy az aggodalomnak arra kellene irányulnia, hogy hol terjed a vírus az emberek között, és mit tehetünk azért, hogy megvédjük magunkat a fertőzéstől, az embereknek pedig semmiképpen nem szabadna megtámadniuk semmilyen állatot. 

Harris szerint a vírus megfékezésének legjobb módja az, „ha az emberek felismerik, hogy tüneteik vannak, és segítséget, orvosi ellátást kérnek, valamint óvintézkedéseket tesznek a vírus továbbadásának megakadályozására”.

Nyitókép: Soumyabrata Roy/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#brazília#majom#majmok#majomhimlő#majomhimlő-járvány#who#egészségügyi világszervezet

Címlapról ajánljuk