Külföld

Vádat emeltek egy nebraskai anya és tinédzserlánya ellen egy magzat elvetetése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 9. 21:53

A két nő nem vallotta magát bűnösnek. 

Bűncselekmény miatt emeltek vádat egy nebraskai anya és lánya ellen, miután az anya a vád szerint segített a tinédzsernek megszakítani a terhességét, majd eltemetni a magzatot – írja a Guardian.

A 41 éves Jessica Burgess öt büntetőjogi váddal, köztük három bűncselekménnyel néz szembe, miután a nyomozók azzal vádolják, hogy segített a 17 éves lányának az abortusztabletták beszerzésében. A lánya ellen is eljárás indult.

A vádban szereplő abortusz még azelőtt történt, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletét. Ennek ellenére a hatóságok egy haláleset bejelentésének elmulasztása mellett illegális abortusz elősegítésével is vádolják Burgesst.

Mindkét nő a nebraskai Madison megye kerületi bíróságán várja a tárgyalást. Szabadlábon védekezhetnek, de minden vádpontban ártatlannak vallották magukat. 

Az a 22 éves férfi, aki a vád szerint segített a két nőnek eltemetni a magzatot, szintén nem vallotta magát bűnösnek. 

A nebraskai Norfolk rendőrsége áprilisban indított nyomozást, miután azt az információt kapta, hogy Burgess lánya elvetélt, és eltemette a magzatot. Az egyik nyomozó ezután megszerezte a lány egészségügyi adatait, és megállapította, hogy a vetélés idején közel hat hónapos terhes volt. A Guardian megjegyzi: az nem világos, hogy a nyomozó hogy jutott hozzá a tinédzser egészségügyi adataihoz. 

A kihallgatás során Burgess és a lánya elmondták a rendőrségnek, hogy a tinédzser halva született gyermeket hozott világra, amit a magzaton elvégzett április 30-i boncolás is megerősített, és hogy ők ketten a 22 éves férfi segítségével temették el a magzatot.

A két nő megmutatta a nyomozóknak, hol temették el a magzatot április 29-én, a férfi pedig azt mondta a rendőröknek, hogy megpróbálták elégetni a magzatot. A rendőrség exhumálta a magzatot és „hő okozta sérülések nyomai találták rajta”. 

Burgess és a lánya ellen eredetileg halott emberi test elrejtése miatt emeltek vádat, később azonban házkutatási parancsot adtak ki ellenük, és ott találtak arra utaló nyomokat, hogy Burgess abortusztablettát vásárolt a lányának, majd elmondta neki, hogyan vegye be azokat. 

A legfelsőbb bíróság júniusi döntése után Nebraskában a 22. hét után tilos az abortusz, bár a saját kezűleg végzett abortuszok nem tiltottak.

Nyitókép: Liudmila Chernetska / Getty Images

#Külföld#nebraska#abortusz#abortusztörvény#törvény#magzat#vádemelés

Címlapról ajánljuk