Külföld

Rolls-Royce, jacht és magángépek – ilyen luxusban élnek a multimilliomos amerikai lelkipásztorok

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. július 27. 14:35

A dúsgazdag keresztény lelkipásztor létezése sokáig elképzelhetetlen dolognak számított. De ahogy az istentisztelet közben egymillió dollárnyi ékszerétől megfosztott, Rolls Royce-szal járó New York-i lelkipásztor esete is rávilágít, az ige hirdetésével való vagyonszerzés egyáltalán nem ritka jelenség. Különösen nem az Egyesült Államokban, ahol egyáltalán nem számít meglepőnek egy magángéppel repkedő, és hatalmas, több millió dolláros villában élő lelkipásztor látványa. 

Egy papot kirabolni elsőre nem tűnhet nagy ötletnek, hiszen az Isten igéjét hirdető emberekről nem éppen a hatalmas vagyon és luxus jut először az ember eszébe. Vasárnap New Yorkban mégis szentmise közben raboltak ki fegyveresek egy lelkipásztort.

A rablók végül szép zsákmánnyal távoztak. Ahogy az rtl.hu is megírta, egymillió dollárnyi, azaz átszámítva majdnem négyszázmillió forint értékben vittek magukkal ékszereket Lamor M. Whitehead tiszteletestől és feleségétől.

A fényűző életmódjáról ismert Whiteheadtől – aki Rolls-Royce-szal közlekedik, és kedvenc márkái között van a Gucci és a Louis Vuitton – egyebek mellett kettő, egyenként 75 ezer dollár (30 millió forint) értékű órát, valamint több, egyenként nagyjából nyolcmillió forintos gyémántékszert raboltak el, és ötvenezer dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek.

A rablás után a sajtónak nyilatkozva kijelentette, egyáltalán nem érzi úgy, hogy fényűző életvitelének köszönheti a rablást. Közölte: „jogom van megvásárolni, amit akarok”. A gazdagságát egyáltalán cseppet sem szégyellő Whitehead nincs egyedül: az Egyesült Államokban mostanra már teljesen megszokottnak számítanak a luxuséletet élő lelkipásztorok, akik közül többen kifejezetten büszkék hatalmas vagyonukra.

 A magángépgyűjtő

Istennek legyen hála! Megszereztük! A Gulfstream V a kezünkben van!

– közölte híveivel 2018-ban az Egyesült Államok leggazdagabb lelkipásztorának tartott texasi Kenneth Copeland, akinek vagyonát 750 millió dollárra, azaz nagyjából 300 milliárd forintra becsülik. A pénzszerzés fontosságát hirdető lelkipásztor több ingatlan és több magángép birtokosa, amik a nevét viselő repülőtéren állomásoznak.

A Gulfstream V típusú magángépet Tyler Perry amerikai színész adta el neki, saját elmondása szerint „olyan áron, amit nem tudtam visszautasítani”. Copeland a vásárlásról szóló bejelentésben egyben arra kérte a hívőit, hogy dobjanak össze neki további 2,5 millió dollárt a gép korszerűsítésére, egy új hangár építésére és a kifutópálya renoválására.

Copeland az Inside Edition riporterének adott interjúban igyekezett megvédeni magát. Közölte: szüksége van a gépre, hogy minél több embernek tudja hirdetni az igét, de elismerte, hogy a hétvégi házaihoz is azzal szokott utazni. A pásztor elismerte, hogy „nagyon vagyonos” ember, hozzátéve, hogy pénzét nemcsak a hívők adományaiból, hanem DVD- és könyveladásokból szerezte, majd egy ponton közölte a riporternővel:

Nagyon sok földgáz van a birtokunkon. Ezt nem tudtad, igaz, babám?

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit mondana azoknak, akik szerint a lelkipásztoroknak nem lenne szabad gazdagnak lennie, Copeland közölte, hogy az ilyen emberek „tévednek”, mert „félreértik a Bibliát”.


A lelkipásztor egy a helyi hivatalok becslése szerint tízmillió dollárt (négymilliárd forint) érő texasi birtokon él, egy 1600 négyzetméteres, hat hálószobás luxusvillában, ami után, ahogy azt a Houston Chronicle kiderítette, nem fizet ingatlanadót. Az ugyanis hivatalosan paplak, és így mentesül az adófizetés alól. Elmondása szerint a luxusház felépítését maga Isten parancsolta neki.

Aki a híveitől kért pénzt egy újabb magángépre

Copeland nem az egyedüli multimilliomos lelkipásztor, akinek több magángépe is van. Közéjük tartozik barátja, Jesse Duplantis is, aki 2018-ban azzal került be a sajtóba, hogy híveitől 54 millió dollárt, azaz nagyjából 21 milliárd forintot kért, hogy három másik gépe mellé vehessen egy Falcon 7X típusú luxusgépet is.


Magyarázata szerint azért kell neki az újabb gép, hogy megszakítás nélkül tudjon elrepülni a világ bármelyik pontjára hirdetni az igét. Ez így gazdaságos – érvelt –, hiszen „van saját üzemanyagfarmom”.

A „ferraris” pásztor

A talán legismertebb amerikai tévés lelkipásztor, Joel Osteen, akinek istentiszteleteit tízmillióan nézik csak az Egyesült Államokban, soha nem csinált titkot abból, hogy gazdag. A vagyona nagy részét könyveladásokból szerezte, második könyvéért több pénzt adott egy kiadó, mint amennyit II. János Pál pápa kapott. A texasi lelkipásztor egy interjúban elmondta, hogy nem kér bocsánatot amiért vagyonos, és a prédikációknak megfelelően él. Hozzátette:

több millió dollárt kaptunk, és nem hiszem, hogy bármi rossz lenne abban, hogy szép helyen élünk. 

A szép hely, ahol él, egy 12 millió dolláros ház, amelyben hat fürdőszoba, hat hálószoba és három lift is található, és ahova egy majdnem hárommillió dollárt érő ingatlanból költözött át családjával. 

milliomos amerikai lelkipásztorok
Joel Osteen egy 2017-es fényképen. Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Ezek után nem meglepő, hogy mindenki azonnal elhitte, hogy van egy 325 ezer dollárt, azaz nagyjából 130 millió forintot érő ritka Ferrarija, amikor egy erről szóló – később cáfolt – poszt körbement a közösségi oldalakon. 

A lelkipásztornő, aki szereti a szép dolgokat

A magángépszerető lelkipásztorok közé tartozik a Magyarországon is ismert Joyce Meyer, akinek tucatnyi könyvét fordították le magyarra, és egyháza, a Joyce Meyer Ministries Magyarországon is több tízezer követővel működik. A sikerkönyvek szerzőjeként is ismert lelkipásztor – egy kiadó 2002-ben tízmillió dollárt fizetett a korábban kiadott könyveinek jogaiért – egy televíziós műsorral vált népszerűvé, és egyben gazdaggá: vagyonát nyolcmillió dollárra becsülik.

milliomos amerikai lelkipásztorok
Joyce Meyer egy 2008-as fényképen. Fotó: Harry Langdon/Getty Images

Meyer nem rejtegeti vagyonát, sőt büszkén vállalja és mutogatja, hogy milyen sok pénze van. Értetlenkedve reagál az életvitelét kritizáló hangokra: „nem fogok bocsánatot kérni azért, mert meg vagyok áldva”. A nő egy interjúban kijelentette:

Ha üzletember vagy itt, St. Louisban, akkor az emberek azt gondolják, minél több pénzed van, annál csodálatosabb. De ha lelkipásztor vagy, akkor ez hirtelen problémává válik.

Neki pedig van is mit mutogatnia. A St. Louis Dispatch című lap 2003-ban hosszú oknyomozó cikksorozatban foglalkozott Meyerrel és vagyonával, „jól működő pénzgyártó gépezetként" jellemezve a Ministriest. A cikkből kiderült, hogy egyháza közel évi százmillió dolláros bevételt ér el, amiből ő és családja is bőségesen részesült. És a szép dolgok iránt rajongó Meyer nem sajnálja költeni is a pénzét.

A cikk szerint Meyer egy majdnem ezer négyzetméteres, medencés házban él, egy akár nyolc autó befogadására képes, nyáron hűthető, télen fűthető garázzsal, amit az egyház vett számára, és aminek fenntartását is az egyháza fizeti. Emellett négy gyermekének is a Ministries vásárolt házat, négymillió dollárt költve az öt ingatlanra. Sőt még az ingatlanadót is az egyház állja.

Meyer emellett egy akkor újnak számító, és lehajtható tetős, 53 ezer dolláros (mai árfolyamon húszmillió forintos) Lexust használt, férje egy százezer dolláros AMG Mercedest, fia pedig egy 46 ezer dolláros Lexust. Hétvégi telkénél pedig egy több mint százezer dolláros hajó várta.

A 2003-as cikk szerint akkor egy tízmillió dollárt érő Canadair CL-600 Challenger magángépet használt, és két pilóta dolgozott neki teljes állásban. Most egy használtan nagyjából ötmillió dollárba kerülő Gulfstream IV típusú magángépe van.

A milliomos lelkipásztor, aki szabadul a pénztől

A hatalmas vagyon azonban nem feltétlenül jár magamutogatással. Erre példa Rick Warren, a hetente több mint húszezer hívőt vonzó Sandleback Egyház alapítója, akinek vagyonát nagyjából 25 millió dollárra becsülik. A déli baptista lelkipásztor nem vásárolt magának több millió dolláros villákat, nincsenek luxusautói, sem pedig magángépe.

Ahogy azt a Forbes magazinnak egy 2013-as interjúban elmondta:

Egy 12 éves Fordot vezetek, ugyanabban a házban élek, mint 22 éve, az órámat a Wal-Martban (az olcsóságáról ismert amerikai hipermarketben) vásároltam, és nincsen sem hajóm, sem repülőgépem.

Warren leginkább a Céltudatos élet című, hatalmas nemzetközi sikert elérő könyvének köszönheti vagyonát, amit a kiadó közlése szerint 2002-es megjelenése óta 137 nyelvre fordítottak le, és több mint ötvenmillió példányban adtak el. A könyv sikere után nemcsak, hogy fizetés nélkül dolgozik az egyházának, még azt a pénzt is visszaadta, amit a megelőző 25 évben fizetésként kapott, mert elmondása szerint nem akarta, hogy azt gondolják, a pénz miatt csinálja.

milliomos amerikai lelkipásztorok
Rick Warren (balra) és Elton John (jobbra) egy kongresszusi meghallgatáson. Fotó:  Paul Morigi/Getty Images for EJAF

Emellett a „fordított tized” elve alapján él, azaz bevételének 90 százalékát eladományozza, és a maradék tíz százalékot tartja csak meg magának és családjának. A Forbes-nak a pénzszerető lelkipásztorok kritikájaként is értelmezhetően kijelentette:

A Biblia azt tanítja, hogy szeressük az embereket, és használjuk fel a pénzt, de gyakran ezt fordítva értelmezzük, és a pénzt kezdjük el szeretni, az embereket pedig arra használni, hogy még több pénzt szerezzünk. A pénz csak egy eszköz, amit jó cselekedetekre kell használni.

Nyitókép: Joel Osteen hívei egy 2017-es istentisztelet alatt, a texasi Houston városában. Fotó: Joe Raedle/Getty Images

#Külföld#milliomos#lelkipásztor#leggazdagabb#joel osteen#rick warren#joyce meyer#jesse duplantis#kenneth copeland#ma

Címlapról ajánljuk