Külföld

Videón, ahogy leég egy villámcsapástól kigyulladt szélturbina Texasban

rtl.hurtl.hu

2022. július 24. 8:46

Pillanatok alatt megsemmisült, a tűzoltók nem tehettek semmit, hogy megakadályozzák. 

Egy villámcsapás miatt kigyulladt és leégett egy szélturbina pénteken egy texasi szélerőműparkban – jelentette a helyi sajtó. A lángoló szélturbináról több videófelvétele is készült. A felvételeken látni, hogy a hatalmas szerkezet eleinte továbbra is forgott, miközben az egyik lapát csúcsa már lángol, majd nem sokkal később a tűz az egész szerkezetre átterjed, és az megsemmisül.


Az eset Texas északi részén található Crowell városánál történt, egy több mint 12 ezer hektáros területen elterülő szélerőmű farmon, ahol majdnem 140 turbina termeli az áramot. A létesítményt üzemelő cég közlése szerint a tűzben senki sem sérült még, az csak egy turbinát érintett.


A tűzhöz a crowelli tűzoltók vonultak ki, de az ellen nem sokat lehetett tenni. Perry Shaw tűzoltókapitány a New York Post című lapnak elmondta, hogy külön kiképzésen estek át az ilyen tüzekre, közölve, hogy a lángoló turbinákat túlságosan veszélyes megközelíteni.

Nem volt egy ember sem veszélyben, így hagytuk, hogy tűz tegye a dolgát.

A tűzről készült videókon látható sűrű fekete füstöt Shaw elmondása szerint a szerkezetben lévő nagyjából tízezer liter olaj égése okozta.

Nyitókép: Fox News

#Külföld#szélerőmű#turbina#tűz#villámcsapás#szélturbina#texas#egyesült államok

Címlapról ajánljuk