Külföld

Kislányok fojtogatták halálra magukat egy TikTok-kihívás miatt

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 10:00

Szüleik szerint a közösségi platform tudatosan ajánlgat életveszélyes tartalmakat gyerekeknek.

Beperelte a TikTokot két kislány családja – szerintük gyermekeik a közösségi platform algoritmusa miatt vesztették életüket.

A gyerekek a Guardian szerint az „eszméletvesztés kihíváshoz” csatlakoztak, aminek résztvevői ájulásig fojtogatják magukat. A szülők szerint a TikTok algoritmusa szándékosan tárt a gyerekek elé olyan videókat, amelyek az életveszélyes kihívásban való részvételre buzdították őket.

Az egyik áldozat a nyolcéves texasi Lalani Erika Renee Walton, aki tavaly a nyolcadik születésnapjára mobiltelefont kapott ajándékba és hamar rákapott a TikTok-ra. Gyakran tett közzé magáról videókat, amelyeken táncolt és énekelt, szeretett volna híressé válni velük. Tavaly júliusban a szülei foltokat fedeztek fel a nyakán, amire a kislány azt mondta: baleset érte. Nem tudták, hogy a kislány beszállt a kihívásba, aminek veszélyességével nem volt tisztában. A halála napján egy családi kiránduláson órákon át TikTok-videókat nézett.

A másik áldozat a kilencéves wisconsini Arriani Jaileen Arroyo, aki hétéves korában kapott mobiltelefont, és ő is sokat használta a TikTokot, ahol táncolós videókat tett közzé. Tavaly januárban a szülei beszélgettek vele arról, hogy egy gyerek meghalt a kihívás miatt, de Arriani biztosította őket arról, hogy ő soha nem venne részt ilyesmiben. Tavaly februárban mégis úgy talált rá az ötéves öccse, hogy már nem lélegzett. Kórházba vitték, de ott nem tudtak rajta segíteni.

A bírósági beadvány szerint megkérdőjelezhetetlen, hogy a TikTok tudott arról, hogy életveszélyes kihívás terjed a platformjukon, és az algoritmus kifejezetten gyerekek számára ajánlja azt. A beadványban azt is felróják a TikToknak, hogy kiskorúak számára is engedi a platform használatát, a szüleiket pedig nem tájékoztatja arról, hogy függőséget okoz. Emögött pedig profitérdeket látnak.

Nyitókép (illusztráció): Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#tiktok#kihívás#fojtogatás#halál#amerikai egyesült államok#per

Címlapról ajánljuk