Külföld

41 évig egy család elveszett, majd megkerült fiának adta ki magát, de végül utolérte a törvény

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 18:18

Micsoda szélhámostörténet!

Szövevényes bűnügyi történetről számolt be a BBC, amelynek végére már április végén pont került: hét év börtönre ítéltek egy jamuiból származó férfit, Dayanand Gosai-t, aki konkrétan 41 éven keresztül élt hamis személyazonossággal. A férfi Kanhaiya Singhnek, a régió egyik leggazdagabb földesurának, Kameshwar Singh fiának adta ki magát.

A történet 1977-ben kezdődött, amikor a 16 éves Kanhaiya, Kameshwar Singh és Ramsakhi Devi fia egy nap nem tért haza az iskolából. A szülők bejelentették a rendőrségen a fiuk eltűnését, de nem történt semmi. Az apa – akinek két házasságából hét lánya, és egyetlen fia, Kanhaiya született – kétségbeesetten várta a fia halálhírét.

Aztán a bírósági jegyzőkönyvek szerint 1981-ben a szomszédos Keshopur faluban megjelent egy fiatalember, aki az eltűnt fiúnak nevezte magát. Kameshwar is hallotta a hírt, így néhány szomszédja kíséretében meglátogatta a fiút. A szomszédoknak azt mondta: „gyengül a szememt, nem látom őt rendesen, de ha azt mondjátok, hogy a fiam, akkor magammal viszem”. 

A család többi tagja és a falusiak azonban rögtön gyanút fogtak, és azt sem értették, hol tartózkodott a fiú 1977 és 1981 között. Kameshwar felesége, Ramsakhi sem volt meggyőződve arról, hogy a fiát látja viszont, neki ugyanis egy heg volt a hátán, a megkerült fiatalemberen viszont ezt nem találta. A következő években az asszony és a lányai is azt szerették volna, hogy a betolakodó eltűnjön a házukból, de ő nem volt hajlandó távozni. Végül Ramsakhi tett fejlentést ellene.

Miután a házaspár elhunyt – Kameshwar 1990-ben, Ramsakhi pedig 1995-ben –, az ügyet lezárták, ám a fiú rivalizálása a nővérekkel tovább folytatódott. Állítólag rengeteg földet adott el, és igényt tartott volna a család egyéb ingatlanjaira is. Ezek után az egyik nővér, Vidya is eljárást indított Gosai ellen.

Vidya ügyvédje, Rajesh Kumar a The Indian Express-nek arról beszélt, „szülei halála után Vidya azt akarta, hogy az ügyet újraindítsák, de ezt a patnai legfelsőbb bíróság technikai és jogi okok miatt nem engedélyezte. 1995-ben a legfelsőbb bírósághoz fordultunk, és egy évvel később sikerült elérnünk, hogy az ügyet újranyissák” – tette hozzá. A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy Gosai Laxmipur faluból származott, a családja pedig koldulásból élt.

Az ügyet négy évtizeden keresztül legalább egy tucat bíró tárgyalta. Végül egy elsőfokú bíróság idén februártól 44 napon át, szünet nélkül tartotta a tárgyalásokat, és április elején hozta meg ítéletét. A bíróság gyanúját az mélyítette el, amikor 2014-ben DNS-vizsgálatot kértek a férfitól, ám ő ezt megtagadta.

A férfi ráadásul bemutatta a bíróságnak Dayanand Gosai halotti bizonyítványát, ám arra a kérdésre, hogy az mégis miért van nála, már nem tudott válaszolni. Később természetesen kiderült, hogy a dokumentum hamis. A férfi arra sem tudott válaszolni, hol tartózkodott 1977 és 1981 között. Gosain azt is elmondta a bíráknak, hogy soha nem állította, hogy ő volna a földesúr elveszett fia. Azt mondta, Singh csak „elfogadta a fiának, és hazavitte”.

Nyitókép: Dan Kitwood/Getty Images

#Külföld#india#elveszett fiú#földesúr#szélhámos

Címlapról ajánljuk