Külföld

Kiéheztetett, porig rombolt városok és nemi erőszak – Európa már a második világháborúban megtapasztalta mindazt, ami most Ukrajnában zajlik

rtl.hurtl.hu

2022. június 25. 19:59

Az orosz-ukrán háború borzalmai, Mariupol és Szeverodonyeck ostromai sajnos nem egyedülállóak az európai történelemben. Bár mára mindkét várost feladták az ukrán védők, az ellenséges orosz csapatok előzőleg már szinte porig rombolták azokat. Az ilyesfajta pusztítás sajnos nem egyedülálló az európai történelemben, a második világháború idején a kontinens lakói egyszer már tapasztalhattak hasonlót. Leningrád (ma Szentpétervár) ostroma csaknem 900 napig tartott és egymillió ember halálával járt. Bemutatjuk a második világháború legkegyetlenebb városi csatáit, és csak remélni tudjuk, hogy a történelem ennyire brutálisan nem ismétli meg önmagát. 

A második világháború után 77 évvel Európába újra megtapasztalta, milyen borzalmakkal jár egy háború. Hatalmas, modern fegyverekkel felszerelt hadseregek vívják harcukat európai nagyvárosok utcáin, házaiban és pincéiben. A tüzérségi fegyverek, a légierő és a tankok egymást, a civil lakosságot, az infrastruktúrát és az épületeket pusztítják. A kelet-ukrajnai kikötővárost, Mariupolt csak több hónapos ostrom után tudta elfoglalni az orosz hadsereg, miután megölt több ezer civilt és gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé az egykor virágzó acélvárost. Hasonló a forgatókönyv játszódott le Szeverodonyecknél is: az ukránokat bekerítették az oroszok, mígnem a védők feladták a várost. A pusztítást azonban így sem tudták elkerülni. Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye ukrán katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon azt közölte, Szeverodonyeck 90 százaléka megsérült, vagy teljesen megsemmisült. 

Bár súlyos városi harcok zajlottak a koreai, a vietnami, a csecsenföldi, valamint az Iszlám Állam elleni háború idején is, az oroszok Ukrajna ellen indított offenzivája mégis a második világháború óta nem látott rombolást hozott a városokban. Az 1939 és 1945 közötti világégés alatt Európa legszebb, építészeti, kulturális örökségét leginkább megőrző, már az ókor vagy a középkor óta létező metropoliszait rombolták porrá a harcok, gyakran szinte a szó szoros értelmében. 

A város, amit háromszor pusztítottak el egy háború alatt

A második világháború 1939. szeptember 1-én kezdődött, amikor a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Bár Anglia és Franciaország belépett a háborúba a lengyelek oldalán, de az első világháborúhoz hasonló, katonamilliók halálával járó harcoktól tartva nem indítottak támadást a németek ellen. A lengyelek azonban reménykedtek a nyugati segítségben, ezért kitartottak. Pedig a német hadsereg – élve technikai és számbeli fölényével, valamint a páncélosok és a légierő tömeges bevetését kombináló villámháborús taktikával – alig egy hét alatt elérte a lengyel főváros határát.

Varsót csakhamar bekerítették, ám a lengyelek nem adták meg magukat. A német hadvezetés azonban ekkor még félt a nagy veszteségekkel járó utcai harcoktól, ezért úgy döntött, hogy

hasonlóan a 2022-ben Ukrajnában harcoló oroszok taktikájához, tüzérségi és légitámadásokkal addig pusztítják Varsót, amíg meg nem törik a lakosság és a védők ellenállását.

Ez végül két hét után sikerült, mivel a bombázásokban elpusztultak a város közművei, és időközben megindult az ország ellen a szovjetek offenzívája is. 

A következő súlyos utcai harcok 1943 januárja és májusa között voltak Varsóban, amikor a gettó zsidó lakossága (a második világháború alatt egyedülálló példaként) fegyveresen ellenállásba kezdett a gettő kiürítése miatt, ami egyet jelentett a zsidóság koncentrációs táborba hurcolásával. A felkelők még a németek elit SS-alakulatait is vissza tudták verni egy időre. Végül azonban a túlerő győzött, így a zsidókat és az őket segítőket kivégezték vagy deportálták.

A harmadik ostrom 1944. augusztus 1-én kezdődött, amikor a lengyel ellenállás, vagyis a Honi Hadsereg felkelést robbantott ki és visszafoglalta a város egy részét a németektől. A lengyelek abban reménykedtek, hogy a város határában álló szovjet hadsereg megakadályozza, hogy a németek ostrom alá vegyék Varsót. Sztálin azonban nem akarta, hogy a lengyelek maguk vívják ki a függetlenségüket, ezért nem engedte a szovjet beavatkozást.

Szétlőtt, kiéheztetett, megerőszakolt városok: Európa újraéli a második világháború borzalmait Ukrajnában
Varsói felkelők 1944 szeptemberében – Fotó: Getty Images

Segítség híján a túlerőben lévő németek két hónap alatt legyűrték az ellenállást. Bosszúból Adolf Hitler parancsot adott, hogy Varsót a földdel tegyék egyenlővé, és öljenek meg mindenkit. Az ostromban épen maradt épületeket a németek szinte egytől egyig felrobbantották, még a könyvtárak és a múzeumok gyűjteményeit is elégették. A nácik több tízezer embert végeztek ki vagy használtak élő pajzsként, és a foglyokat sem kímélték.

Amikor végül a szovjet hadsereg 1945. január 17-én elfoglalta Varsót, a németek lényegében harc nélkül feladták a romokban heverő várost.

Amikor egymillió ember halt éhen

A Leningrád (mai nevén Szentpétervár) elleni ostrom 1941. szeptember 8-án kezdődött és 872 napon át, egészen 1944. január 27-ig tartott. A német hadvezetés eleinte úgy vélte, a Szovjetuniót is sikerül villámháborúval legyűrniük, és hamar be tudják venni Moszkvát is. Ennek egyik fontos állomása lett volna a kommunista ország legnagyobb ipari központjának, Leningrádnak az elfoglalása. Amikor világossá vált, hogy ez nem fog sikerülni, mert a várost csak bekeríteni tudták, a náci vezetés úgy döntött, hogy

kiéheztetik a csaknem kétmilliós nagyvárost.

A szovjetek egyetlen útvonalon, a telente befagyó Ladoga-tavon tudtak némi élelmiszert bejuttatni a városba. Továbbá a lakosság megpróbált minden elérhető helyen, a parkokban, a temetőkben, még a járdaszegélyeken is zöldségeket termelni. Mindez azonban kevésnek bizonyult. Becslések szerint nagyjából egymillió ember halt meg az éhezés, a betegségek, a fagy és a német bombázások következtében. Annyi áldozat volt, hogy a holttestek halmokban álltak az utcákon, mert nem lehetett gyorsan elásni őket a fagyott földbe, és olaj sem volt az elégetésükhöz.

Szétlőtt, kiéheztetett, megerőszakolt városok: Európa újraéli a második világháború borzalmait Ukrajnában
Fotó: Getty Images

A helyzet olyan súlyos volt, hogy az emberek nem csak a háziállataikat ették meg, de sokan hamarosan a kannibalizmustól sem riadtak vissza. 1941 végén ugyan még kaptak kenyérfejadagot a lakosok, ám mindössze napi 12,5 dekagrammot, ráadásul a kenyér tömegének fele már nem is liszt, hanem fűrészpor volt. Voltak, akik a cipők és ruhák bőrdarabjaiból, vagy éppen tapétaragasztóból főztek levest maguknak. Tiszta víz sem volt a városban a vízhálózat szétbombázása miatt, csak a pocsolyákból, vagy télen az olvadt hóból szerezhettek vizet.

Szétlőtt, kiéheztetett, megerőszakolt városok: Európa újraéli a második világháború borzalmait Ukrajnában
Fotó: Getty Images

Leningrád azonban kitartott, és végül a szovjet csapatok 1944 januárjában feltörték a város körüli ostromgyűrűt. Addigra mindössze 800 ezer lakosa maradt a településnek.

A megerőszakolt város

A szovjet hadsereg 1945. áprilisára ostromgyűrűbe fogta a náci Németország fővárosát, Berlint, és megkezdődött az ostrom. Addigra Európa már megtapasztalt számos városi küzdelmet, így senki sem számított arra, hogy a hazájuk megtámadása miatt bosszúszomjas szovjetek majd kímélni fogják a kontinens egyik legrégebbi és legszebb városát.

Az amerikai és brit légierő már az ostromot megelőzően bombázásokat hajtott végre Berlinben, az épen maradt épületeket azután elsöpörte a szovjet ágyúk és Katyusa-rakétavetők tűzvihara.

Hiába lőtték pozdorjává a várost, a német védők fanatikusan kitartottak, a szovjeteknek utcáról utcára, lakásról lakásra kellett elfoglalniuk a várost. A harcok hevességére jellemző, hogy a szovjetek olykor a város kellős közepén felállított Katyusákkal lőtték a németeket, akik szabályos tankcsatát vívtak, Tigris harckocsikat is bevetve, az ostromlókkal a Tiergartenben, Berlin belvárosi közparkjában.

Szétlőtt, kiéheztetett, megerőszakolt városok: Európa újraéli a második világháború borzalmait Ukrajnában
Szovjet zászló Berlin felett – Fotó: Getty Images

A szovjet túlerő azonban végül legyűrte a németeket, Adolf Hitler pedig április 30-án öngyilkos lett. Néhány fanatikus SS-alakulat a végsőkig ellenállt, így a szovjetek egyszerűen felrobbantották az épületeket, ahol tartózkodtak. A német hadsereg május 8-án kapitulált a szövetségesek előtt.

Az ostrom alatt és után a szovjet hadsereg kegyetlen bosszút állt Berlinen: becslések szerint legalább 100 ezer berlini nőt erőszakoltak meg a szovjet katonák, gyakran csoportosan. 

Sok áldozatot meg is gyilkoltak, akit nem azok közül is többen öngyilkosok lettek.

Nyitókép: Varsó felülnézetből 1945 januárjában / Wikimedia

#Külföld#ostrom#város#második világháború#iszlám állam#szíria#irak#varsó#ma

Címlapról ajánljuk