Külföld

Török elnök Athénnak: Térjenek észhez! Nem viccelek!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 9. 19:05

Erdogan felszólította Görögországot, hogy azonnal hagyjon fel az égei-tengeri szigetein folytatott katonai tevékenységgel, amíg nem késő.

A török elnök csütörtökön felszólította Athént, azonnal hagyjon fel az Égei-tenger Görögországhoz tartozó szigetein folytatott katonai műveletekkel, és fejezzen be minden olyan tevékenységet, „amelyet később megbánhat”, írja az MTI.

Térjenek észhez... Nem viccelek!

– jelentette ki Recep Tayyip Erdogan egy Nyugat-Törökországban tartott hadgyakorlaton, amelyen más NATO-tagállamok csapatai is részt vettek. A török televízió által élőben közvetített beszéd a dpa hírügynökség szerint vélhetően tovább élezi a feszültséget Athén és Ankara között.

Görögország nemrég panasszal fordult az ENSZ-hez amiatt, hogy Törökország megkérdőjelezi egyes égei-tengeri szigetei feletti szuverenitását. Ankara szerint viszont a görög kormány hadgyakorlatokra és egyéb katonai tevékenységekre ad engedélyt e szigeteken, jóllehet, a szigeteket az 1923-as Lausanne-i és az 1947-es párizsi békeszerződés azzal a feltétellel adta Görögországnak, hogy Athén semmilyen katonai tevékenységet nem folytat rajtuk.

Az ilyen műveleteknek katasztrofális következményeik lesznek

– fogalmazott csütörtökön Erdogan.

Athén korábban azzal vágott vissza a török vádakra, hogy a katonák azért vannak a szigeteken, hogy megakadályozzák a török partokról illegálisan érkező hajók kikötését.

Ugyancsak csütörtökön a görög külügyminisztérium egy 16 térképet tartalmazó dokumentumot tett közzé „a török terjeszkedésről”, ami szerint Ankara voltaképpen a Földközi-tenger keleti medencéjének jelentős részét magának követeli. A tárca egyúttal azt vetette a török kormány szemére, hogy megsérti a status quót, nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogszabályokat, és a térség békéjét és stabilitását fenyegeti.

Ankara és Athén között az utóbbi időben elmérgesedett a helyzet. A két ország régóta vitatkozik a tengeri határok mellett egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

A kapcsolatok újabb mélypontot értek el azzal, hogy Erdogan május végén felháborodással reagált arra, hogy a görög kormányfő óva intette washingtoni látogatásán az amerikai vezetést a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országokba történő fegyvereladásoktól. „Számomra ő többé nem létezik.  Nem kívánok vele többé találkozni” – hangoztatta akkor Erdogan Kiriákosz Micotákisz görög kormányfőre utalva.

Nyitókép: a török elnök az EFES-2022 hadgyakorlaton, Izmirben, június 9-én –Fotó: Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#görögország#törökország#égei-tenger#recep tayyip erdogan

Címlapról ajánljuk