Külföld

92 százalékkal, átlagosan 45 euróval emelkedhet a távhő ára Bécsben

rtl.hurtl.hu

2022. június 8. 7:26

Az elmúlt 25 évben mindössze négyszer emeltek a távfűtés árán.

A Kronen Zeitung cikke szerint 440 ezer bécsi háztartást érinthet a távhő árának jelentős emelése. A lap értesülései szerint a Wien Energie nevű közműcég a következő napokban benyújtja a távfűtés hivatalos árkiírásának kiigazítására vonatkozó kérelmét, amelyet ezután a város és a hatóságok is megvizsgálnak, a lap szerint azonban „senki sem számít bonyodalmakra”.

A lap úgy tudja, hogy jelentős emelési szándékról van szó: 92 százalékkal kerülhet többe a távhő. 

Egy átlagos háztartásnál ez havonta nagyjából 45 euró, átszámolva körülbelül 17 500 forint többletkiadást jelent.

Az emelés mögött a globális energiaválság húzódhat. A nagykereskedelmi gázárak az előző évhez képest megsokszorozódtak, 2021 májusához képest az osztrák gázárindex több mint 470 százalékkal emelkedett. A távfűtés kétharmada gázból, egyharmada hulladékégetésből, ipari hulladékhőből és biomasszából származik.

 A távfűtés árai évek óta stabilak: az elmúlt 25 évben mindössze négyszer volt emelés. A lap szerint Wien Energie-nek már csak azért is plusz forrásra van szüksége, hogy elérje klímasemlegességi célját és fokozatosan leálljon a gázról. Erre a célra egymilliárd eurós, átszámolva nagyjából 388,8 milliárd forintos beruházást terveznek.

Nyitókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images

#Külföld#bécs#ausztria#távhő#áremelés

Címlapról ajánljuk