Külföld

Órák óta oltották a tüzet, amikor egyszer csak hatalmas robbanás történt – legalább 44 halott és 450 sérült Bangladesben

rtl.hurtl.hu

2022. június 5. 14:20

A raktártűz halálos áldozatainak száma még tovább emelkedhet, mivel sok sérült kritikus állapotban van, és több holttest olyan helyen van, ahova a több órával később is égő tüzek miatt nem tudtak bejutni a mentőalakulatok.

Legalább 44 ember meghalt, és több mint 450-en megsebesültek, miután robbanás történt egy konténerdepóban, Bangladesben – jelentette a helyi sajtó. A halottak közül sokan felismerhetetlenségig összeégtek, és csak DNS-minták alapján lehet őket azonosítani - közölte a rendőrség a Bangla Tribune című helyi lappal.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a halálos áldozatok száma még tovább emelkedhet, mivel sok sérült kritikus állapotban van, és több holttest olyan helyen van, ahova a több órával később is égő tüzek miatt nem tudtak bemenni a mentőalakulatok. Az áldozatok között több tűzoltó, valamint olyan újságíró is van, akik élőben tudósítottak a raktárnál kitört tűzről.

Tűz és robbanás

A Chittagong városánál található konténerdepóban helyi idő szerint szombat este kilenc óra körül csaptak fel a lángok. A nagyjából négyezer konténert tároló raktárhoz több száz tűzoltó érkezett, és még oltották a lángokat, amikor negyed órával éjfél előtt egy hatalmas robbanás történt. Az első információk szerint egy vegyi anyagokat tároló konténer robbanhatott fel, ami után a tűz csak még jobban terjedni kezdett.

Fotó:  Mohammad Shajahan/Anadolu Agency via Getty Images

Egy túlélő az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a robbanás ereje tíz méternyire repítette, lába és karjai is megégtek.

A robbanás olyan erős volt, hogy több kilométerrel távolabb is hallani lehetett, és három kilométerre található épületek ablakait is kitörte – írta a Sky News. Egy helyi boltos újságíróknak elmondta, hogy a robbanás után egy darab törmelék a fél kilométerrel arrébb található tavába zuhant, és „tűzesőként” jellemezte a látványt.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint vasárnap délután még mindig nem tudták teljesen eloltani a lángokat. A Dhaka Tribune című helyi lap Facebook-oldalán közzétett videón még mindig füstölgő romokat lehetett látni.


Az érintett konténerdepó 2011 óta működik, és nagyjából negyven kilométerre található a második legnagyobb bangladesi város, és egyben az ország legfontosabb tengeri kikötőjének számító Chittagongtól.  Egy helyi tisztségviselő elmondása szerint a raktárban több millió dollár értékben voltak ruhaneműk, amiket nyugati boltokba kellett volna kiszállítani.

A világ második legnagyobb ruhaexportőrének számító országban rendszeresen történnek ipari balesetek a biztonsági előírások be nem tartása miatt. A Dhaka Tribune összesítése szerint két évtized alatt legalább kétezer dolgozó halt meg 26 gyártűzben az országban.

2012 novemberében több mint 110 munkás halt meg egy textilüzemben, miután nem tudtak kijutni a kigyulladt épületből, mert a kijáratok be voltak zárva. 2013 áprilisában pedig több mint 1100 embert halt meg, amikor összeomlott egy textilmunkásoknak otthont adó toronyház a főváros közelében.  

Nyitókép:  Mohammad Shajahan/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#banglades#tűz#robbanás#konténerdepó#raktár

Címlapról ajánljuk