Külföld

Az ENSZ jóváhagyta Törökország névváltoztatási kérelmét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 2. 16:41

A nemzetközi diplomáciában ezentúl az angolul pulykát jelentő Turkey helyett a Türkiye lesz a hivatalos országnév.

Törökországot ezentúl Türkiye néven fogják emlegetni az Egyesült Nemzetek Szervezetében, miután a testület beleegyezett Ankara hivatalos kérésébe, írja a BBC.

Törökország az ENSZ mellett több nemzetközi testületet is felkér a névcserére. Ez a lépés része a török elnök által tavaly év végén indított imázsfrissítő kampánynak.

A Türkiye név képviseli és fejezi ki legjobban a török nép kultúráját, civilizációját és értékeit

– mondta Recep Tayyip Erdogan még decemberben.

Az ENSZ most azt közölte, hogy a héten megkapták a névváltoztatásra vonatkozó hivatalos kérést, és azonnal eleget is tettek neki.

A törökök java része Türkiye néven emlegeti országát, a nemzetközi kapcsolatokban azonban az angolosított Turkey az elterjedtebb. Mivel a turkey angolul pulykát jelent, Törökország neve gyakran kapcsolódik az angolszász karácsonyi ünnepkörhöz, az újévhez, hálaadáshoz. Elsősorban emiatt döntött úgy a török kormányzat, hogy kezdeményezi a névcserét. (A Cambridge angol értelmező kéziszótárában a turkey szó többi jelentése sem valami hízelgő: „valami, ami rosszul sikerül”, illetve „ostoba vagy buta ember”.)

Az új márkaépítés részeként egy ideje már a „Made in Türkiye” felirat szerepel minden török exportterméken, januárban pedig turisztikai kampányt indítottak a „Hello Türkiye” jelmondattal.

A lépés vegyes visszhangot váltott ki a török interneten. Míg kormánytisztviselők támogatják, mások szerint hatástalan figyelemelterelés, mivel az elnök a gazdasági válság közepette a jövő évi választásokra készül, írja a BBC.

Nyitókép: a török futballválogatott játékosai 2022. június 1-én, a Faroe Szigetek elleni otthoni mérkőzésen – Fotó: Serhat Cagdas/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#törökország#turkey#türkiye#ensz#névváltoztatás#országimázs

Címlapról ajánljuk