Külföld

A háború befejezését követelte Putyintól egy orosz politikus, nem aratott túl nagy sikert

rtl.hurtl.hu

2022. május 28. 15:20

Elvették a szavazati jogát, kivezették az ülésről és árulónak minősítették.

Az orosz kommunista párt egy tagja azt követelte Vlagyimir Putyintól a keleti Primorszki Kraj tartomány törvényhozói ülésén, hogy az elnök fejezze be az ukrajnai háborút. Azt is bejelentette, hogy három párttársával együtt hivatalos kérvényt is megfogalmaztak, amit el terveznek küldeni az elnöknek.

Leonyid Vaszjukevics bejelentése nem aratott túl nagy sikert a házban: beszéde után kitessékelték az ülésről, elvették tőle a szavazójogot a testületben, illetve árulónak bélyegezték, írja a Newsweek helyi híradásokra hivatkozva.

Ha nem fejezzük be a katonai műveletet, még több árva lesz az országban. A katonai művelet alatt olyan fiatalok halnak meg, akik nagy hasznára lehetnének az országnak

– mondta, az orosz katonák azonnali visszahívását követelve. Az incidenst az orosz állami tévé „provokációnak” nevezte, a tartomány kormányzója, Oleg Kozsemjako pedig azzal vádolta meg a politikust, hogy „becsületsértést követ el az orosz hadsereggel és a védelmezőinkkel szemben, akik a nácizmus ellen küzdenek”.

Saját pártjuk vezetője is azt ígérte, hogy keményen fel fog lépni Vaszjukeviccsel, és az ülésen részt vevő társával szemben, akit szintén kivezettek. 

Anatolij Dolgacsev szerint kijelentésével a politikus a kommunista párt becsületébe gázolt.

A Házon Kívül nemrég arról számolt be: Oroszország magát a háborút nem, de a jelenleg folyó információs háborút elvesztette – az orosz narratívának része az is, hogy az ukrán honvédőket folyamatosan nácinak próbálják beállítani.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#putyin#háború#oroszország#áruló#kommunista

Címlapról ajánljuk