Külföld

Egy utas szállt le a repülővel, miután a pilóta rosszul lett

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 11:02

A Floridába tartó kisgépen utazó férfinak fogalma sem volt arról, hogyan kell repülni és leszállni egy repülőgéppel, mégis tökéletesen hajtotta végre a feladatot. 

Súlyos helyzetben vagyunk. A pilótám zavarttá vált. Fogalmam sincs arról, hogyan kell irányítani a repülőgépet.

Ezzel a rémisztő mondattal jelentkezett be a floridai Palm Beach nemzetközi repülőtér légiirányítására egy férfi május tizedikén, kedden, helyi idő szerint délután – jelentette a helyi sajtó. A férfi egy 14 utas szállítására képes Cessna 208 Caravan fedélzetén ült egy másik utassal, és éppen a Bahamákról tartottak Floridába, amikor pilótájuk rosszul lett.

A légiirányító ezután megkérdezte tőle, hogy merre vannak, amire a férfi közölte, hogy fogalma sincsen, csak annyit tud, hogy a floridai partokat látja maga előtt. A légiirányító ekkor nyugodt hangon közölt vele, hogy tartsa 1500 méteres magasságban a gépet, és közben tartson a partok felé, majd a part mentén haladjon valamelyik irányba, és azután megpróbálják megtalálni.

A gép egy idő után fel is tűnt a radarokon, ami után Palm Beach repülőterére irányították, ahol a pilótafülkébe beülő férfi az utasításokat követve szépen le is tudott szállni a géppel.

Az irányítótorony hangfelvételein hallani lehet, ahogy a légiirányítók közlik a repülőtéren lévő pilótákkal, hogy éppen azt látták, ahogy „utasok landoltak azzal a géppel”. A felvételen hallani, ahogy az American Airlines légitársaság egyik pilótája meghökkenve válaszol:

Jól hallottam, hogy az utasok landoltak a repülőgéppel? Uramisten, szép munka.

Az amerikai légügyi hatóság (FAA) az esetről szóló közleményében annyit írt, hogy a gép pilótája „valószínűleg egészségügyi gondokkal küzdött”, és jelezték, hogy vizsgálatot indítottak az esettel kapcsolatban.

A helyi televízió megszerezte a leszállásról készült felvételt, amit az alábbi videó végén lehet látni.


Nyitókép: ABC7

 

#Külföld#repülőgép#utas#leszállás#florida#egyesült államok

Címlapról ajánljuk