Külföld

„A helyzet abnormális, nagyon veszélyes volt” – Csernobilba újra beengedték a nemzetközi szakértőket

Dévai LászlóDévai László

2022. április 26. 15:56

A megszálló orosz katonák nem sokat törődtek a biztonsági előírásokkal.

Ahogy az orosz csapatok kivonultak a csernobili atomhulladék-temetőből, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei elkezdhették felmérni, hogy az orosz megszállás milyen hatással volt a térség sugárszennyezettségére – írja a BBC.

Az oroszok hetekig az ellenőrzésük alatt tartották a csernobili létesítményt, a biztonságos működést biztosító személyzetet is csak egy hónap után voltak hajlandók elengedni, hogy a helyükre megérkezzen a váltás.

Rafael Grossi, az ügynökség főigazgatója abnormálisnak nevezte a sugárzást. Grossi szerint a sugárzás az orosz hadsereg által megmozgatott nehéz gépek és az egyéb katonai tevékenységek miatt rövid időszakokban kiugró volt a térségben.

A helyzet nem volt normális, mondhatni, nagyon-nagyon veszélyes volt.

– mondta az ügynökség igazgatója.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közleménye szerint a szervezet szakértői azért utaztak a térségbe, hogy ellenőrizzék a sugárzási szintet, valamint hogy helyreállítsák a legfontosabb megfigyelőrendszereket.

Az egy hónapon keresztül folyamatosan dolgozó munkások a BBC-nek azt mondták, hogy az orosz megszállás alatt kénytelenek voltak üzemanyagot lopni, hogy működtetni tudják azokat a generátorokat, amelyeknek a működése elengedhetetlen a radioaktív anyagok szivárgásának megakadályozásához.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Külföld#csernobil#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#atom#atomenergia#atomkatasztrófa#ma

Címlapról ajánljuk