Külföld

Megkezdik az oroszok a mariupoli acélmű ostromát, négyórás ultimátumot kaptak az ukrán védők

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 13:13

Az oroszok szerint nincsenek civilek az Azovstal vas- és acélműben, de a város polgármestere szerint több mint ezer nő, gyerek és idős ember is az ostromlott gyárban van. A föld alatt hétszintes folyosórendszer húzódik, ahol állítólag több mint 2500 fegyveres, köztük az Azov nacionalista ezred tagjai és külföldi zsoldosok tartózkodnak. 

Bejelentette a még ukrán kézen lévő mariupoli Azovstal vas- és acélmű „részleges ostromának” megkezdését és az objektum területére történő behatolást a donyecki „népi milícia”, miközben az orosz védelmi tárca délig adott haladékot a védőknek a fegyverletétel bejelentésére.

Eduard Baszurin, a szakadár donyecki „népköztársaság” katonai szóvivője közölte, hogy 

az acélmű területére behatoló rohamegységeket az orosz légierő és a tüzérség támogatja, valamint reményét fejezte ki, hogy a létesítményt védő egységek megadják magukat.

Gyenyisz Pusilin, a Moszkva által függetlennek elismert donyecki entitás vezetője e Szolivjov.Live online csatornának azt mondta, hogy nem bizonyosodott be az a feltevés, miszerint az objektumban civilek vannak. A város polgármestere szerint viszont több mint ezer civil rejtőzik a mariupoli Azovstal acélgyár – Európa egyik legnagyobb acélműve – alatti rejtekhelyen. Többségük gyermek, nő és idős ember. A város mintegy 40 ezer civiljét erőszakkal Oroszországba vagy Ukrajna orosz ellenőrzése alatt álló régióiba szállították – közölte a polgármester.

Megadásra szólították fel őket

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője az orosz védelmi minisztérium nevében megadásra szólította fel az Azovstalban körülzárt katonákat, gárdistákat és zsoldosokat. 

Az általa felajánlott menetrend szerint a védőknek helyi idő szerint délben be kell szüntetniük a tüzet, le kell tenniük a fegyvert, majd délután kettő és négy között el kell hagyniuk a létesítményt.

Mizincev kijelentette, hogy az orosz fél garantálja számukra az életük megkímélését és a genfi egyezmény valamennyi, a hadifoglyokkal történő bánásmódra vonatkozó normájának betartását, ahogy ez azon ukrán katonák esetében is történt, akik korábban megadták magukat Mariupolban.

Korábban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az Azovstalban, amely alatt 

egy hétszintes folyosórendszer húzódik, több mint 2500 fegyveres, köztük az Azov nacionalista ezred tagjai és külföldi zsoldosok tartózkodnak. 

Az orosz hadsereg előzőleg azt ajánlotta nekik, hogy vasárnap délelőtt tegyék le a fegyvert, amit nem tettek meg. Orosz katonai források szerint az Azov fegyveresei kivégzéssel fenyegették meg a megadás híveit.

Előre figyelmeztet az orosz vezérezredes „az ukrán provokációra”

Mizincev szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) provokációra készül Odessza megyében, és arra készül, hogy háborús bűnök elkövetésével vádolja meg Oroszországot. A „megbízható értesülésekre” hivatkozó tábornok szerint orosz egyenruhát öltött provokátorok arra készülnek, hogy kamerák előtt demonstratívan tüzet nyissanak polgári lakosokra.

Nyitókép: Az Azovstal vas- és acélmű – Fotó: Leon Klein/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#azov ezred#ostrom#mariupol#azovstal

Címlapról ajánljuk