Külföld

Elszakíthatták az egyedülálló anyáktól gyermekeiket a kommunista NDK-ban

rtl.hurtl.hu

2022. április 17. 18:56

Az orvosok azt mondták nekik, hogy meghaltak. De egy fiú felnőttként mégis megtalálta igazi anyját.

Négyrészes dokumentumfilm-sorozatot kezdett sugározni a német RTL+ televíziós csatorna Az NDK eltűnt gyermekei címmel – írta a Népszava. A készítők arra keresik a választ, igaz lehet-e az a feltételezés, hogy a kommunista Kelet-Németországban, vagyis a Német Demokratikus Köztársaságban a hatóságok és a hivatalok egymással közreműködve fosztották meg gyermekeiktől azokat az édesanyákat, akik nem a klasszikus családmodellben éltek.

A filmben szereplő Regina 1983-ban Lipcsében 19 évesen szülte meg kisfiát, Daniel Henzét. Az édesapával szakított, egyedül kívánta fölnevelni a kisfiút. Amikor egyértelmű jelzéseket kapott, hogy a hatalom ezt nem nézi jó szemmel, látszatházasságot kötött, ám négy hónap elteltével ennek a kapcsolatnak vége lett.

Ezután a gyermek kórházba került agyhártya-gyulladással, és bár javult az állapota, az orvosok egyszercsak közölték az anyával, hogy a gyerek meghalt.

A fiút örökbe adták egy házaspárnak, amelynek nem lehetett gyermeke. A fiú tudta, hogy örökbe fogadták, nevelőszülei azt mondták, az édesanyja meghalt egy balesetben. Felnőttként, Daniel végül megtalálta édesanyját.

Egyelőre ez az egyetlen konkrét eset, amellyel sikerült bizonyítani, hogy bizonyos esetekben az NDK-ban elszakították az anyjuktól a gyerekeket.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#ndk#gyerekek

Címlapról ajánljuk