Külföld

Az orosz hackerek lepattantak az ukrán energiaszolgáltató védelmi rendszeréről

Dévai LászlóDévai László

2022. április 13. 13:59

A támadás visszaverésében a Microsoft és az ESET is részt vett.

Ukrán források szerint orosz hackerek próbálták megzavarni az egyik nagy energiaszolgáltató működését, de a kibertámadást sikerült visszaverni – írja a PC World. A célba vett vállalat egy sűrűn lakott terület és legalább egy erőmű energiaellátását látja el.

A Microsoft és a szlovák ESET internetbiztonsági cég is részt vett a Sandworm nevű hackercsoport támadásnak semlegesítésében. A biztonsági szakértők szerint nem egy önálló csoportról van szó, hanem az orosz katonai hírszerzés egyik szárnyáról.

A ESET elmondása szerint a mostani akción két hétig dolgozhattak és egy úgynvezett Industroyer kártevő segítségével próbálták meg leállítani a rendszereket. Bár a hackereknek sikerült bejutniuk néhány alrendszerbe, sőt még egy A CNBC-nek nyilatkozó ukrán kiberbiztonsági tisztviselő, Viktor Zhora elmondta, hogy a hackerek hozzáférést szereztek néhány alrendszerhez, és zavart okoztak egy erőmű működésében is, de még azelőtt sikerült kizárni őket a rendszerből, mielőtt nagyobb bajt okozhattak volna.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Külföld#ukrajna#hacker#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk