Külföld

Emberkereskedők vadásznak az ukrán nőkre a lengyel-ukrán határon

rtl.hurtl.hu

2022. április 10. 13:33

Már Ukrajnában kiszúrják lehetséges áldozataikat a bűnözők, leggyakoribb célpontjaik a fiatal lányaikkal menekülő anyák. Brit veteránok is segítenek a nők megóvásában.

Katonai tapasztalatokkal rendelkező brit specialisták igyekeznek megvédeni az ukrán-lengyel határon átkelő nőket az emberkereskedőktől – számolt be a Mail on Sunday. A lap a legforgalmasabb határátkelőnél, Medykánál kísérte figyelemmel tíz szakértő munkáját, akik egy magán hírszerző cégen keresztül látnak el humanitárius szolgálatot.

A riportból kiderül, hogy az emberkereskedők már Ukrajnában megkeresik a lehetséges áldozataikat, lefotózzák őket, a képeket pedig átküldik a lengyel oldalon várakozó társaiknak, akik megpróbálják őket egy autóhoz csalni. A kiszemeltjeik többnyire olyan anyák, akik fiatal lányaikkal menekülnek Ukrajnából.

A brit veteránok könnyen kiszúrják az emberkereskedőket: két nagyobb darab férfi a határátkelő mellett, egy kávézó előtt üldögélt, folyamatosan váltogatva tekintetüket a mobiltelefonjuk és az érkezők között. A bűnözőket igyekeznek észrevétlenül lefotózni és értesíteni a rendőrséget, valamint az embercsempészek ellen fellépő szervezeteket, de az is előfordult, hogy az egyik volt katona közbelépett, amikor észrevette, hogy két melegítős férfi egy fiatal nőt környékezett meg azzal, hogy elvinnék. A Google fordítón keresztül egy üzenetet mutatott a nőnek: „Legyen óvatos, embercsempészek vannak itt, semmit ne fogadjon el idegenektől”.

Az egyik specialista azt is elmondta, hogy egy családhoz – két idősebb nőhöz, valamint egy 9 és egy 13 éves kislányhoz – azzal ment oda az egyik bűnöző, hogy egy barátjuk küldte át a fényképüket, és arra kérte őt, hogy vigye el őket, ezután pedig egyre agresszívabban próbálta őket egy parkoló felé lökdösni.

Illusztráció: Jeff J Mitchell/Getty Images

#Külföld#ukrajna#lengyelország#emberkereskedelem#embercsempészet

Címlapról ajánljuk