Külföld

Olyan törvény miatt indítottak pert Florida kormányzója ellen, amiről a magyar kormány népszavazást írt ki

rtl.hurtl.hu

2022. április 1. 11:41

Kritikusai szerint melegellenes. Támogatói szerint lehetőséget ad a szülőknek, hogy ők irányítsák gyermekeik felvilágosítását a melegekkel kapcsolatban. 

Melegjogi szervezetek pert indítottak csütörtökön az amerikai Florida állam kormányzója ellen, hogy megakadályozzák az iskolai szexuális felvilágosítást korlátozó törvény életbelépést, amit a republikánus kormányzó egy nappal korábban írt alá – jelentette az AP amerikai hírügynökség.  A republikánusok szerint család- és gyerekvédelmi, ellenzői szerint melegellenes jogszabály július elsejével lépne hatályba.

A törvény megtiltja, hogy az óvodákban és az általános iskola első három osztályában a pedagógusok és meghívott előadók szexuális irányultsággal és gender önazonossággal kapcsolatos oktatásokat tartsanak. Emellett megtiltja, hogy az idősebb diákoknak olyan felvilágosításokat tartsanak ezekben a témákban, amik „nem megfelelő a diákok életkorának, vagy fejlettségi szintjének”.

A floridai pedagógusok szakszervezetének elnöke a jogszabályt politikai indíttatásúnak nevezte. Andrew Spar közölte, hogy az államban eddig sem tartottak oktatásokat ezekben a témákban az óvodákban, és az általános iskolák első három osztályában.

A törvény kritikusa arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan ködösen fogalmaz, amikor megtiltja „a diákok éltkorának, vagy fejlettségi szintjének nem megfelelő” felvilágosítást. A jogszabály egyben lehetőséget ad a szülőknek arra, hogy pert indítsanak az iskolák ellen, ha úgy érzik, gyerekük nem megfelelő felvilágosítást kapott.

A törvény ellenzői emiatt attól tartanak, hogy szülők tömegével fogják indítani a pereket az iskolák ellen, ami olyan költséget jelentene az oktatási intézményeknek, amit nem tudnak kifizetni. Emiatt inkább öncenzúrát fognak gyakorolni és egyáltalán nem beszélnek majd a két kérdéskörrel kapcsolatban, hogy elkerüljék a költséges pereket.

A jogszabályt aláíró Ron DeSantis floridai kormányzót a Republikánus Párt egyik legnagyobb elnökjelöltesélyesének tartják, aki Donald Trump egykori amerikai elnök támogatójaként vált országosan ismertté.

Nyitókép: Ron DeSantis floridai kormányzó. Fotó: Tristan Wheelock/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#florida#iskola#oktatás#felvilágosítás#melegek#család#gyerekek#gender#törvény

Címlapról ajánljuk