Külföld

Abortuszellenes szervezetek szórólapokkal várják az ukrán menekülteket a lengyel határon

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 17:51

Az aktivisták nemrég arról tanácskoztak, hogy az abortusz több áldozatot követel, mint a háború. Az ukrán menekülteket szórólapon arra szólítják fel, hogy ha bárki abortuszt javasolna nekik, azonnal jelentsék fel a rendőrségen.

 „Életpárti”, azaz abortuszellenes aktivisták gyűltek össze szombaton Lengyelország legfontosabb katolikus kegyhelyén, a Jasna Góra-i kolostorban – írja a Notes from Poland cikkében, amit a 444 vett észre.

A kolostor a Twitteren fényképeket osztott meg a zarándoklatról azzal a szöveggel, hogy

bár a háború tragikus veszteségekkel jár, és az áldozatok száma növekszik, a legtöbb ember az abortusz miatt hal meg.

A rendezvényen Wojciech Zięba, a Lengyel Életvédők Szövetségének elnöke azt mondta: „hiába tapasztalta meg a világ a háború kegyetlenségét, továbbra is kívánatosakra és nemkívánatosakra osztják fel a gyerekeket”. Az Apró Lábak Alapítvány nevű szervezet vezetője, Tomasz Kancelarczyk atya pedig úgy fogalmazott, hogy „nem követelhet valaki úgy igazságot, hogy egy másik igazságtalanságot figyelmen kívül hagy, márpedig a meg nem születetteknek nincs igazságuk sem Ukrajnában, sem Európában, sem Oroszországban, sem a világon”.

Zięba a találkozón azt állította, hogy az Ukrajnából Lengyelországba érkező menekülteknek a határátlépést követően egyből felkínálják az abortuszt. Erre a kijelentésre ugyan nincs bizonyíték, nőjogi szervezetek azonban felhívják arra a menekültek figyelmét, hogy az abortusz szabályozása Lengyelországban Európa legszigorúbbjai közé tartozik.

Az Aborcyjny Dream Team nevű aktivistacsoport arra is felhívta a figyelmet, hogy a háború és az otthon elvesztése oka lehet a terhességmegszakításnak, ráadásul a nemi erőszak is gyakoribb fegyveres konfliktusok idején. Ezt az álláspontot „az abortuszpártiak hihetetlen gazságának” nevezte a leghangosabb lengyel abortuszellenes aktivista, Kaja Godek szervezete, az Élet és Család Alapítvány.

Godek alapítványa a határon ukrán nyelvű szórólapokat is osztogat a menekülteknek, arra szólítva fel őket, hogy ha bárki abortuszt javasolna nekik, azt azonnal jelentsék fel a rendőrségen. „Ha egy anya megölheti a gyerekét, mi akadálya van annak, hogy egymást öljük meg?” – áll a szórólapon abortált magzatok fényképei mellett.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#lengyelország#abortusz#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk