Külföld

Mariupol hamarosan eleshet

Dévai LászlóDévai László

2022. március 19. 17:35

Friss műholdfelvételek érkeztek a porig rombolt színházról.

Az orosz csapatok nyomulnak Mariupol központja fel az AP szerint a város több mint 400 ezres város hamarosan eleshet. Mivel a háború első heteiben nem sikerült az oroszoknak jelentősebb nagyvárost elfoglalni, ezért Mariupolnál különösen aggresszív offenzívába kezdtek.

A Mariupolt már napok óta körbevette az orosz hadsereg, Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy a város nagy valószínűséggel orosz kézre fog kerülni, mivel az ukrán segítség nem tudna időben odaérni. Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója már tegnap arról beszél, hogy a város felszabadítása már csak diplomáciai úton lehetséges.

Gyerekek és idősek halnak meg, Mariupolnak vége, a földdel tették egyenlővé

– mondja Mihail Versinin helyi rendőrtiszt az AP videójában.

Időközben friss műholdfelvételek is érkeztek a porig rombolt mariupoli színházról, amelynek az alagsorában kialakított óvóhelyen nagyjából ezer ember húzta meg magát. A színházat március 16-án bombázták le az oroszok, a friss felvételeken látszik, hogy az épületet tényleg a földdel tették egyenlővé.

Fotó: műholdfelvétel, Maxar Technologies

Március 14-én még így nézett ki az épület (ami elé és mögé jól láthatóan felírták, hogy gyerekek is vannak bent): 

Fotó: műholdfelvétel, Maxar Technologies

Az elmúlt hetekben többször is megpróbálták kimenekíteni a civiliket humanitárius folyosókon keresztül, de az akció többször is kudarcba fulladt, miután az oroszok nem tartották be az előzetesen megbeszélt tűzszünetet.

A legutolsó hírek Mariupolról azok voltak, hogy az orosz erők beszüntették a városból kifelé vezető humanitárius folyosó blokádját, így az ott lakók elhagyhatták az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost Bergyanszk-Zaporizzsja irányába.

Nyitókép: Anadolu Agency / Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#ostrom#mariupoli színház

Címlapról ajánljuk