Külföld

A zsidó, aki palesztinnak álcázza magát, hogy muszlimok között imádkozzon

rtl.hurtl.hu

2022. március 16. 11:39

A muszlimok egyik legszentebb mecsetében imádkozik a zsidók istenéhez a 26 éves izraeli aktivista, pedig a zsidók ki vannak onnan tiltva. Több követője is van. 

A Jeruzsálemben található Al-Aksza Mecset az iszlám világ harmadik legszentebb helye a mekkai Kába szentély és a medinai Prófétai mecset után. A muzulmánok hite szerint onnan szállt fel Allahhoz Mohamed próféta.

A mecset azonban a zsidók legszentebb helye is egyben: a Templom-hegy. Amikor Izrael 1967-ben elfoglalta Jeruzsálem keleti részét, egy kényes egyensúlyt vezettek be. A helyen csak a muszlimok imádkozhatnak, mások csak turistaként mehetnek be, és a zsidóknak megtiltották ott az imádkozást.

Egy fiatal izraeli aktivista azonban talált egy módszert arra, hogy titokban ott imádkozhasson istenéhez. Muzulmán hívőnek álcázza magát, és úgy vegyül el a tömegben, megjátszva, hogy Allahhoz imádkozik, de közben zsidó imákat mormol.

Rafael Morrisnak több követője is van. A 26 éves férfi az Al Jazeera arab hírtelevíziónak elmondta:

Több tízezer muszlim megy át a kapukon minden egyes nap. A cél, hogy elvegyüljünk, és ne kapjanak el.

Elmondása szerint a Visszatérés a Templom-hegyre nevű szervezetének profi tagjai már annyira rutinosak, hogy képesek ott állni közvetlenül az imádkozó muszlim hívők mellett, és utánozni a mozdulataikat, de a kevésbé tapasztaltak akkor mennek, amikor nincsenek olyan sokan.

Morris korábban már egy izraeli televíziónak, és a BBC brit közszolgálati adónak is nyilatkozott, bemutatva, hogy vesz fel palesztin ruhát és hogyan rejti el pajeszát a muzulmán imasapka alá, és hogyan gyakorol be pár arab szót, hogy észrevétlenül el tudjon vegyülni az imádkozásra összegyűlő muszlimok között.

A szent hely igazi puskaporos hordónak számít az izraeli-palesztin konfliktusban, így meg van a az esélye annak, hogy Morris és társainak tette erőszakba torkoló veszélyes helyzetet teremt. Tudja ezt az izraeli rendőrség is, amelynek tagjai a palesztin hatóság emberivel együttműködve igyekeznek megakadályozni, hogy az álruhás zsidók ott imádkozzanak. 

Az Al-Jazeerának Ellie Levi rendőrségi szóvivő elmondta:

A rendőrök folyamatosan őrzik a Templom-hegy összes bejáratát, és megfelelően kezelik a különleges eseteket. Nem engedjük senkinek, hogy veszélyeztesse a békét és a közbiztonságot a Templom-hegynél, és bárhol máshol.

Az Al-Jazeera cikke szerint Morrist az izraeli rendőrség három hónapra eltiltotta a szent hely környékéről, de a férfi közölte, hogy vissza fog térni. Hozzátette:

Ha én nem is megyek vissza, más zsidók odamennek majd.

Nyitókép: Raphael Morris, amit éppen muszlim hívőnek álcázzák. Fotó: BBC

 

 

#Külföld#izrael#palesztina#vallás#szent hely#zsidó#iszlám#muzulmán#muszlim#al-aksza mecset#templom-hegy#álruha#álca#imádkozás

Címlapról ajánljuk