Külföld

Monacói luxuslakás, svájci hegyi lak, szibériai bunker – így élnek Putyin állítólagos gyerekei

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. március 13. 11:06

James Bond is megirigyelné azt a titokzatosságot és luxust, ami az orosz elnök magánéletét övezi. Összekötötték takarítónőből lett milliomossal és olimpiai bajnok tornásszal is, egyes hírek szerint pedig nem két, hanem hét gyereke van. 

A világ egyik leghatalmasabb embere, mégis alig tudunk valamit Vlagyimir Putyin magánéletéről. Annyira nem, hogy a sajtó – bejelentések, megszólalások híján – inkább csak találgatja, hogy az orosz elnöknek hány gyereke lehet. Vlagyimir Putyin ugyanis hivatalosan soha nem ismerte el, hogy apa lenne.

A legbiztosabbnak az tűnik, hogy Putyinnak volt feleségétől, a korábban légiutaskísérőként dolgozó Ljudmila Skrebnyevától két lánya van, a 36 éves dr. Marija Voroncova és a 35 éves Katyerina Tyihonova. A család 1996-ban költözött Moszkvába, a testvérek egy német nyelvű iskolába kerültek, ahonnan Putyin ügyvezetői államfői kinevezése után vették ki őket, majd magántanulóként folytatták tanulmányaikat. A Putyin-kormány honlapján Ljudmila Putyina arról írt, hogy férje elkényezteti lányaikat, és neki kell fegyelmeznie őket. A pár 2013-ban vált el. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és felesége, Ljudmila Alekszandrovna Putyina 2007. június 6-án a németországi Rostock-Laage repülőtéren. A pár a heiligendammi G8-találkozóra érkezett. - Fotó: Andreas Rentz / Getty Images

A lányok hamis személyazonosságot használtak egyetemi tanulmányaik idején. Marija előbb biológiát, majd orvostudományt hallgatott, Katyerina pedig ázsiai tanulmányok szakon szerzett diplomát. Marija endokrinológus kutatóként dolgozik, holland férjével Moszkvában élnek, egy gyermekük biztosan van. 2017-ben Putyin Oliver Stone filmrendezőnek azt mondta, hogy már nagypapa. Arra a kérdésre, hogy szokott-e játszani az unokájával, az elnök mindössze annyit mondott: „sajnos csak nagyon ritkán”.

A híradások alapján úgy tűnik, hogy Katyerina a testvéréhez képest nagyobb lábon él. 2013-ban házasodott össze Kirill Samalov orosz milliárdossal, 2019-es válási papírjaiból derült ki, hogy közös vagyonuk ekkor kétmilliárd dollárra, azaz nagyjából 712 milliárd forintra rúgott.

Katyerina már kimerészkedett a szakmai reflektorfénybe, azonban nem exponálja magát Vlagyimir Putyin lányaként. Tavaly a Moszkvai Egyetem munkatársaként szólalt fel a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, amely tulajdonképpen a Davosi Világgazdasági Fórum orosz megfelelője.

A lányok egyike sem szólalt meg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Valerij Szolovej politológus szerint – aki korábban összeesküvés-elméleteket is terjesztett, így szavait érdemes kellő távolságtartással kezelni – Putyin első feleségét és két lányukat Szibériában rejtegeti az orosz-ukrán háború miatt, a csúcstechnológiás luxusbunker az Altaj-hegységben található, és nukleáris háború esetén is védelmet nyújt. Megfigyelők több szellőzőpontot is feljegyeztek a hegyi búvóhely körüli területen, valamint egy nagyfeszültségű vezetéket is észrevettek, amely egy ultramodern, 110 kilovoltos alállomáshoz kapcsolódik. Utóbbi egy kisebb város áramellátását is megoldaná.

Katyerina Tyihonova, a Moszkvai Állami Egyetem komplex rendszerek matematikai kutatási részlegének igazgatóhelyettese videón jelentkezik be a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) harmadik napján. – Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images

A monacói harmadik lány, Luiza

Még ennyi hivatalos nyom sem vezet egy feltételezett harmadik lányhoz, a 18 éves Luiza Krivonogihhoz, aki legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy Instagram-oldalán durván szidalmazni kezdték követői, és felszólították, hogy járjon közben apjánál az ukrajnai háború leállítása érdekében. Hétfőre minden olyan nyomot eltüntettek a közösségi médiából, amely Luiza pazar életviteléről árulkodott. 

A visszavonulás előtt egy posztnál egyesek kártevőhöz hasonlították:

A bunkerben ülsz, mint egy patkány?

Más az ördög lányaként vagy háborús bűnösként jellemezte a fiatal nőt. 

 

A kommentek régebbi posztokhoz érkeztek, a Rozova vezetéknevet is használó Luiza ugyanis öt hónapja nem osztott meg új képet az Instagramon. Egyes követői abbeli aggodalmukat fejezték ki, hogy esetleg apja hallgattathatta el, mivel a nyilvános felületen dicsekedett azzal a méregdrága Monte Carló-i penthouse lakással, amelyet az anyjával oszt meg, és amelynek hátteréről oknyomozó újságírók mutattak be részleteket. 

A minden elképzelést felülmúló luxusingatlan léte minden bizonnyal titokban marad, ha nincsen a kiszivárogtatott offshore-dokumentumokat feldolgozó nemzetközi oknyomozó munka, amelyben Magyarországot a Direkt36 képviselte. A Pandora Papers néven ismertté vált titkos anyagok azt mutatták be, hogyan menekítették adóparadicsomokba vagyonukat sportolók, politikusok, zenészek.

Az érintettek között volt az akkor a 46 éves Szvetlana Krivonogih, aki egy offshore cégen keresztül lett egy minden képzeletet felülmúló monacói luxuslakás tulajdonosa. Az asszony családi háttere a Washington Post szerint nem indokolta, hogy az uralkodócsaládok, üzletemberek és hírességek szomszédságában, a híres Monte Carló-i kaszinó közelében vásároljon tengerre néző lakást. Az említett offshore céget viszont néhány héttel az után alapították, hogy Krivonogih egy kislánynak adott életet. Korábbi orosz lapértesülések szerint a korábban takarítóként dolgozó nő ekkor már évek óta titkos viszonyt folytatott Vlagyimir Putyinnal, amit a kilencvenes évek végére, illetve a 2000-es évek elejére datálnak.

Az a kiszivárogtatott dokumentumokból sem derült ki, hogy a szentpétervári bérlakásban felnövő Krivonogih miből finanszírozta a lakást, amiért 2003-ban 4,1 millió dollárt, átszámítva csaknem másfél milliárd forintot fizetett, és ma ennek többszörösét érheti. A Putyin és Krivonogih kapcsolatát is felfedő, azóta törvényen kívül helyezett Proekt orosz nyomozóiroda mindössze annyit tudott kideríteni, hogy a tranzakció az elnök és a nő kapcsolatának időszakára esett. Ekkoriban Krivonogih hatalmas vagyont halmozott fel Oroszországban. A Bank Rossiya 2010-ben nyilvánosságra hozta, hogy az egyik legnagyobb részvényese az OOO Relax nevű cégén keresztül Szvetlana Krivonogih. A szentpétervári székhelyű bankot később az Egyesült Államok szankciós listára tette, és az „Orosz Föderáció magas rangú tisztviselőinek személyes bankjának” minősítette.

Titkos nagycsalád a svájci luxusban

Még ennyi fogódzó sincsen Putyin és az olimpiai bajnok Alina Kabajeva tornásznő vélt kapcsolatához. Az óvatos fogalmazás oka, hogy bár a sajtó összeköti a két személyt, közös képeik csak sportrendezvényeken készültek, hivatalosan pedig sohasem ismerték el viszonyukat.

A Page Six azonban vezető hírként hozta, hogy Kabajeva és Vlagyimir Putyintól született négy gyermeke egy szupertitkos svájci luxusingatlanban várja ki az orosz-ukrán háború végét. A lap forrásai szerint a párnak 7 éves ikerlányaik vannak, akik 2015 februárjában születtek a svájci Lugano közelében. A feltételezések szerint két kisfiuk is van.

Alinának két kisfia és ikerlányai vannak Putyinnal, akik Svájcban születtek

– mondta egy forrás a Page Sixnek Putyin állítólagos gyermekeiről. Hozzátette: minden gyereknek van svájci útlevele, és úgy tudja, hogy Kabajeva is rendelkezik svájci okmányokkal.

 

Kabajeva a ritmikus sportgimnasztika egyik legsikeresebb tornásza, két olimpiai, 14 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki éremmel. A most 39 éves, taskenti születésű Kabajevát „Oroszország leghajlékonyabb nőjeként” emlegették, és egyszer meztelenül, állati szőrmébe burkolózva pózolt egy férfimagazinnak.

2001 és 2014 között politikai szerepet is vállalt, tagja volt például az Egységes Oroszország Párt Legfelsőbb Tanácsának, és beválasztották az orosz országgyűlés, a duma tagjai közé is. 2014 óta a Nemzeti Médiacsoport igazgatótanácsának, 2016 óta pedig a Szport-Expressz nevű sportnapilap igazgatótanácsának elnöke. 2020-ban kiszivárgott adóbevallása szerint 2018-ban 785 millió rubelt keresett, amikor az orosz átlagfizetés havi ötvenezer rubel körül alakult.

2008-ban a Moszkovszkij Korreszpondent című orosz lap arról írt, hogy Putyin elvált feleségétől, és Kabajevát akarja feleségül venni. A Kreml cáfolta a történetet, a cikket lehozó újságot pedig bezárták.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin Alina Kabajevával, a ritmikus gimnasztika világ- és Európa-bajnokával beszélgetett az Orosz Ritmikus Gimnasztika Kupa-bajnokság utáni bemutatón. – Fotó: TASS / Getty Images

 

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#gyerek

Címlapról ajánljuk