Külföld

Kegyetlen taktikához folyamodhatnak az orosz hadsereg vezetői saját katonáik ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 11. 8:12

Kijevi értesülések szerint az orosz csapatok háta mögött csecsen különítményeket vetnek be, amik nem engedik az orosz katonákat meghátrálni.

A Kijev elfoglalására törekvő orosz csapatok közt kadirovista záróalakulatokat állítanak fel, írja a 444 a Suspline értesülése alapján. Ezek a különleges csecsen különítmények kegyetlen harctéri taktikát képviselnek, nem engedik visszavonulni a frontvonalban harcoló orosz katonákat, közölte Fedor Venyiszlavszkij, az ukrán parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának tagja.

„Olyan információkat kaptunk, miszerint záróalakulatokat hoznak létre a megszálló erőknél” – mondta Venyiszlavszkij, aki szerint az orosz hadvezetés ezzel Sztálin és Hitler hadviselési módszereit veszi elő. Sztálin például Sztálingrád ostrománál vetett be záróalakulatokat, feladatuk az volt, hogy a visszavonuló szovjet alakulatokra tüzet nyissanak és visszakergessék őket a németek ellen harcolni, emlékeztet a 444.

Az Ukrajna elleni háború kitörése után nem sokkal jelentette be Csecsen Köztársaság, hogy tízezer katonát küldenek Ukrajnába az orosz csapatok támogatására:


Venyiszlavszkij elmondása szerint főként a Kijev felé tartó hadtestek esetében vetnek be ilyen kadirovista, azaz a putyinista csecsen elnökhöz hű különítményeket. Ezek próbálják feltartóztatni azokat az orosz egységeket, amely kerülnék az összecsapásokat az ukrán fegyveres erőkkel.

„Ez a hír optimizmusra ad okot, mert azt látjuk, hogy az ellenség erős, de nem legyőzhetetlen. Fegyveres erőink a közeljövőben egy teljesen más harcmodort fognak bemutatni, amitől rettegnek majd a megszállók” – mondta a bizottság egyik tagja. 

Nyitókép: Kadriov csecsen elnök katonái körében, 2005-ben – Fotó: Kadyrov Press Office/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#csecsen#ramzan kadirov#kijev#ostrom#orosz hadsereg#záróalakulat

Címlapról ajánljuk