Külföld

Orosz propagandaoldalon szakért a kémkedés előkészítéséért elítélt Kovács Béla

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 7. 8:14

A volt jobbikos EP-képviselő korábban rendszeresen találkozott az orosz hírszerzés tisztjével, most pedig Moszkvából elemzi a külpolitikai helyzetet.

Januárban a Magyar Nemzet cikkezett arról, hogy Moszkvába költözhetett a kémkedés előkészítése miatt elítélt Kovács Béla, aki korábban a Jobbik európai parlamenti képviselője volt.

Most a Klubrádió szúrta ki, hogy valószínűleg tényleg ott él. Ugyanis a férfi már egy ideje rendszeresen cikkezik a Regnum nevű orosz állami propagandaoldalnak. Az első tőle származó cikket február 1-re datálja az oldal.

Többek között írt Ljubov Nepop ukrán nagykövet kritikáiról a magyar kormánnyal szemben, valamint Orbán Viktor álláspontjait bemutató írásokat is jegyzett.

Más tollából olyan cikkeket is lehoz a Regnum, amik viszont színtiszta propagandaanyagok. Például ez a cím is szerepelt az oldalon: „ Az ukrán nácik nem engedik ki a menekülőket Harkivból, Szumiból és Mariupolból”.

Kovács Bélát a másodfokú bíróságág az unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért − és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért − két év szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve. Az ítélőtábla egyetértett a vádhatósággal, miszerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem előkészületeket tett is a kémkedésre.

Az eljárás lezárásán azonban már nem vett részt, mert agyvérzést kapott. Januárban azt mondta, hogy mindenképp visszajön további tárgyalásaira Magyarországra.

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

#Külföld#kovács béla#jobbik#ep#propaganda#orosz#hír#újságíró

Címlapról ajánljuk