Külföld

Fegyvertelenek az oroszokkal szemben a herszoniak, de tüntetni még tudnak

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 5. 15:53

A gyülekezési tilalom ellenére több ezren vonultak utcára az elfoglalt városban.

„Nincs több fegyverünk, amivel ellenállhatnánk” – mondta Herszon polgármestere a CNN-nek. A várost szerdán foglalták el az oroszok, ma pedig több ezren tüntettek a megszálló katonák ellen.

A polgármester arról beszélt: a városban vereséget szenvedett a hadsereg, és vissza kellett vonulniuk. Az ukrán katonák Nikolajev felé hátrálnak.

Szerinte a város egészen addig az oroszok irányítása alatt marad, amíg az ukrán sereg vissza nem tudja venni azt. Arról is beszélt: az orosz katonák mindenütt ott vannak, és már kezdik belakni a várost.

Minden városi szolgáltatás szünetel, de az élet megy tovább. Viszont humanitárius segítséget kért, mivel az ipar és az infrastruktúra sem működik. Segély azonban már csak orosz területekről, azaz a Krím-félsziget felől érkezhet.

Az Ukrinform szerint szombaton több ezren vonultak az utcára a városban, hogy az orosz megszállás ellen tiltakozzanak. A helyiek ukrán zászlókat lengettek, és azt kiabálták, hogy „Herszon Ukrajnáé!”.

A központi Szabadság térre szervezett rendezvényt annak ellenére tartották meg, hogy a városban megtiltották az oroszok, hogy kettőnél több ember tartózkodjon egy csoportban az utcán. 

Iullia Mendel, a kormány korábbi szóvője is a városban tartózkodik. Azt írta Twitteren, hogy a helyiek arra kérték: üzenje meg, hogy büszkék arra, hogy ukránok, és hogy annak ellenére tiltakoznak, hogy az oroszok le is lőhetnék őket.

A város azért fontos Putyin számára, mert elfoglalásával egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy elvágja az ukráok útját a Fekete-tengerhez, ahonnan a hajóval érkező fegyver- és segélyszállítmányokhoz jutnak hozzá.

A herszoni harcokról korábban itt írtunk.

Nyitókép: Iullia Mendel / Twitter

#Külföld#herszon#orosz-ukrán háború#polgármester#fegyverek#tüntetés

Címlapról ajánljuk