Külföld

A közösségi médiában már arról beszélnek, hogy robbanásokat hallottak a szakadár köztársaságokban

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 22. 5:34

Egyelőre nem erősítették meg hivatalos források, hogy történtek volna összecsapások.

Robbanásokat hallottak Donyeckben és Luhanszkban, állítják a Twitterre posztoló ukránok. A posztok tanúsága szerint több közösségi médiumban is erről beszélnek a környéken élők, valamint több, fegyverre utaló hangról.

Kedd hajnalban több városból  – többek között a szakadár területen lévő Azovból és Leninskéből, valamint a Donyeck megyében lévő, de Ukrajna által ellenőrzött Mariupolból – is ilyen hírek érkeztek a környékről. Mások arról posztoltak, hogy a dörrenések a határhoz közel fekvő orosz területekről is hallatszódtak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő éjszaka rendelte el az orosz csapatok bevonulását a szakadár „népköztársaságokba”. Erről, és Orbán Viktor reakciójáról is írtunk, aki eztán hitet tett a közös uniós álláspont mellett.

Az MTI korábban arról tudósított, hogy a szemtanúk. szerint Donyeckből hosszú katonai hadoszlop indult a frontvonal felé. A donyeckiek azt mondták, hogy az elmúlt nyolc év alatt nem láttak ennyi katonát a város utcáin. Elbeszéléseikből nem derült ki, hogy a szakadár erőkhöz tartozó vagy Oroszországból frissen érkezett páncélosokat láttak.

Margo Gontar ukrán újságíró szerint az érintett területeken a mobilhálózati elérést is zavarják.

Nyitókép: Alexander Reka / TASS via Getty Images

#Külföld#ukrajna#robbanás#mobil#putyin#donyeck#luhanszk

Címlapról ajánljuk