Külföld

Itt vannak az első brit szankciók Oroszország ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 22. 13:42

Öt orosz bank és három orosz oligarcha ellen hozott szankciókat az Egyesült Királyság, miután Putyin hétfő este független államként ismerte el Kelet-Ukrajna két szakadár területét.

Az Egyesült Királyság öt orosz bankot és három tehetős magánszemélyt szankcionál az eszkalálódó ukrán válság miatt, jelentette be Boris Johnson kedden. A brit miniszterelnök az alsóházban elmondta, hogy ezekkel a kezdeti szankciókkal az Egyesült Királyság arra reagál, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este független államként ismerte el Kelet-Ukrajna két szakadár területét, és elrendelte, hogy az orosz erők békefenntartó feladatokat lássanak el Donyeck és Luhanszk térségében.

Az Egyesült Királyság kész további szankciók bevezetésére is, mondta Boris Johnson a képviselőknek, miközben elhúzódó válságra figyelmeztetett Ukrajnában, írja a Sky News. A miniszterelnök kedd reggel fél hétkor a kormány sürgősségi COBRA-bizottságának ülését követően szólalt fel az alsóházban.

  • Az öt orosz bank, amely ellen a szankciók irányulnak: az Oroszország Bank, az IS Bank, a General Bank, a Promszvjazbank és a Fekete-tenger Bank.
  • A három orosz oligarcha, akik ellen a szankciók irányulnak: Gennagyij Timcsenkó, Borisz Rotenberg és Igor Rotenberg. 

Gennagyij Timcsenkó az Oroszország Bank egyik fő részvényese. Borisz Rotenberg az SMP Bank egyik fő részvényese, míg unokaöccse, Igor Rotenberg az orosz közlekedési ágazat egyik nagybefektetője. Rotenbergék szoros kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Arkagyij Rotenberg, Borisz Rotenberg testvére, (balra), Gennagyij Timcsenkó (középen) és Vlagyimir Putyin jobbra egy 2015-ös jégkorongmérkőzésen – Fotó: Sasha Mordovets/Getty Images

Minden, az Egyesült Királyságban lévő vagyonukat befagyasztjuk, az érintetteknek megtiltjuk a beutazást, és minden brit magánszemélynek és szervezetnek megtiltjuk, hogy bármilyen kapcsolatban álljon velük

– közölte Boris Johnson. A kormányfői hivatal szerint az Egyesült Királyság Oroszország elleni új szankciói az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval közös, összehangolt retorziók részét képezik.

Johnson arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes körű invázióra készül Ukrajnában. A miniszterelnök szerint Oroszország és Putyin egyértelműen megsértette az ukrán szuverenitást, és teljesen felrúgta a nemzetközi jogot. Oroszország brit nagykövetét kedd reggel bekérették a külügyminisztériumba.

Kedden Németország bejelentette, hogy Putyin ukrajnai fellépésére válaszul leállította a Balti-tenger alatt Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 gázvezeték engedélyezését.

Nyitókép: Artyom Geodakyan\TASS via Getty Images

#Külföld#ukrán válság#nagy-britannia#egyesült királyság#boris johnson#szankciók#oroszország#ukrajna#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk