Külföld

Korrupt politikusok, háborús bűnösök, embercsempészek tartják vagyonukat svájci bankban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 20. 20:29

Harmincezer ügyfél adatai jutottak el a sajtóhoz Svájc második legnagyobb bankjából, megjelentek az első elemzések arról, hogy milyen nevek szerepelnek a Credit Suisse listáján. 

Több mint 30 000 ügyfél titkos adatai kerültek ki a svájci Credit Suisse bankból, a listát 48 oknyomozó lap több mint 160 újságírója elemezte a világ minden tájáról. A tényfeltáró munkát a német Süddeutsche Zeitung vezette, miután egy névtelen forrástól hozzájuk futott be az adatcsomag. A témán dolgozó oknyomozó újságírókat a szervezett bűnözés és korrupció leleplezésével foglalkozó OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) koordinálta.

A tényfeltáró projekt fő megállapítása, hogy Svájc második legnagyobb bankja, a Credit Suisse évek óta ügyfelei közt tart számon korrupt politikusokat, autokratákat, feltételezett háborús bűnösöket, embercsempészeket, kábítószer-kereskedőket és más bűnözőket. Ezt bizonyítják a több mint 30 000 ügyfél számláiról kiszivárgott adatok. Az adatok szerint összesen több mint 8 milliárd svájci frank szerepelt a problémásnak mondható számlákon. Az ezekhez köthető nevek nem álnevek, egyszerű Google-kereséssel azonosíthatóak, írja az OCCRP. A lista itt böngészhető.

A vizsgálat adatai szerint egyesek akkor is nyithattak számlát a Credit Suisse-nál, vagy megtarthatták számlájukat, ha a bank már régen tudhatta, hogy a pénz bűncselekmények elkövetéséből származhat. A svájci bankoknak nagyon gondosan ellenőrizniük kell az ilyen személyeket, valamint az állam- és kormányfőket, minisztereket, titkosszolgálati ügynököket vagy vállalkozókat, akik megkérdőjelezhető üzleti gyakorlatot folytatnak. A svájci banktörvény előírja, hogy jelenteniük kell a hatóságoknak, ha olyan ismeretlen eredetű vagyont észlelnek, amely bűncselekményből származik, vagy bűncselekményt szolgálhat, így kerülni kell például a pénzmosást. A Credit Suisse nagy valószínűséggel mulasztást követett el ezen a téren.


A Suisse Secrets adatai az 1940-es évektől a 2010-es évekig terjednek, írja a Süddeutsche Zeitung. A számlák több mint kétharmada 2000 után nyílt meg, és a lap szerint sok közülük ma is él. Az ügyfelek között szerepel például egy Fülöp-szigeteken elítélt embercsempész, szerb drogkirály, az olasz maffia pénzmosásért felelős tagja, Omar Szulejmán, kínzásokat vezető egyiptomi kémfőnök is, állítólagos bíborosok és a Siemens volt menedzsere, Eduard Seidel, akit 2008-ban vesztegetésért ítéltek el. A müncheni világcég volt nigériai főnökének hat számlája is volt a Credit Suisse-nál. A 2006-os adatok szerint egyiken több mint 54 millió svájci frank szerepelt – ez az összeg Eduard Seidel Siemens fizetésével nehezen magyarázható.

Belső banki adatok szerint számos állam- és kormányfő, miniszter és titkosszolgálati vezető, oligarchák és vatikáni bíborosok is a Credit Suisse ügyfelei voltak. A dokumentumokban szerepel többek között Kasszim-Zsomart Tokajev kazah elnök és felesége valamint II. Abdullah jordán király, aki 230 millió svájci frankot tartott egy időben a bankban, miközben országa népe külföldi segélyeken élt. Jól ismert nevek még például Ayad Allawi volt iraki miniszterelnök-helyettes, Abdelaziz Bouteflika Algéria autokratikus vezetője és Armen Sarkissyan örmény exelnök. Sarkissian januárban mondott le elnöki posztjáról, nem sokkal azután, hogy a Süddeutsche Zeitung megkeresést küldött neki a Credit Suisse-nál vezetett számláiról. A Suisse Secrets adataiban szereplő ügyfelek nagy része Venezuelából, Egyiptomból, Ukrajnából és Tádzsikisztánból származik – csupa olyan ország, ahol a politikai vezetés tagjait korrupcióval gyanúsítják.

Svájcot a világ egyik legátláthatatlanabb pénzügyi központjaként tartják számon, emlékeztet a Süddeutsche Zeitung. A Credit Suisse nem akart konkrét kérdésekre válaszolni az üggyel kapcsolatban, a bank annyit közölt, hogy ők betartják a törvényeket, és hogy a mostani adatszivárogtatás nem más, mint egy összehangolt akció az ő lejáratásukra, ami pénzpiaci helyzetük aláásására szolgálhat. A Credit Suisse több tucat botrányba keveredett az elmúlt két évtizedben, és ez idő alatt több mint 10 milliárd dollár bírságot fizetett ki. A pénzintézet most először áll a svájci bíróság elé, mert állítólag egy bolgár drogkartellnek segített pénzmosásban.

A Credit Suisse-botrányban magyar vonatkozásokról nem tudni.

Nyitókép: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#svájci bank#credit suisse#pénzmosás#korrupció#oligarcha#diktátor#autokrata#oknyomozó riport#tényfeltáró

Címlapról ajánljuk