Külföld

Csernobil melletti elhagyott városban gyakorolták az oroszok elleni harcot az ukránok

rtl.hurtl.hu

2022. február 5. 18:39

Pripjaty települését az atomerőmű felrobbanása után ürítették ki, most az utcai harcot próbálják el az épületei között.

Az ukrán katonák elhagyott épületekre lőttek, gránátokat és aknavetőket vetettek be pénteken egy hadgyakorlat során Pripjaty elhagyatott településén, ahonnan az 1986-os csernobili atomkatasztrófa után evakuálták a teljes, mintegy 50 ezer fős lakosságot – számolt be a hírről a Reuters. A terület korábban a Szovjetunió része volt, most Ukrajnához tartozik.

Az ukrán hadsereg különleges erői, a rendőrség és a nemzeti gárda a gyakorlatokat a havas utcákon, az elhagyott szovjet szállodák és épületek közelében tartották. Néhányukon még látszódtak a régi szovjet jelképek, így a sarló és a kalapács is. A hadgyakorlat előtt és alatt egy speciális sugárzásellenőrző egység végzett ellenőrzéseket, hogy a 36 évvel ezelőtti reaktorbaleset után esetleg visszamaradt radioaktív sugárzás ne tehessen kárt a katonákban.

Ukrajna nem véletlenül tart hadgyakorlatokat: az ország felkészült egy esetleges katonai offenzívára, miután Oroszország az elmúlt hetekben több mint 100 ezer katonát vonultatott fel az ukrán határok közelében.

Az ukrán erők azonban nem a reguláris orosz katonákkal vívott csatákat gyakorolták, hanem az esetleges beszivárgó, félkatonai erők elleni városi harcot.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#csernobil#ukrajna#oroszország#hadgyakorlat

Címlapról ajánljuk