Külföld

Mégsem volt ott: kidobták a konzervatívok madridi találkozójáról a magyarellenes román politikust

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 9:15

Az Orbán Viktor részvételével zajlott gyűlésen román sajtóhírek szerint a Fidesz tiltakozása miatt nem lehetett ott a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt társelnöke, George Simion.

Hazudott George Simion, a magyarellenes nyilatkozatairól ismert Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt társelnöke, amikor azt állította, hogy ott volt az európai konzervatív vezetők madridi találkozóján, ahol Orbán Viktor magyar kormányfő volt az egyik legfontosabb meghívott – írták magyar nyelvű romániai lapok, a G4Media román hírportálra hivatkozva.

Simion a Twitter-oldalán közzétett posztban közölte, hogy a romániai Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) elnöke mellett ő képviseli Romániát a gyűlésen, és ő is aláírta az ott elfogadott közös nyilatkozatot.

A konferenciát szervező spanyol VOX párt szóvivője azonban a G4Mediának elmondta, hogy Simion nem kapott meghívott, nem vett részt az eseményen, és kidobták a konferenciáról. Alonso de Mendoza elmondta:

A biztonsági erők eltávolították a helyszínről, mert nem volt hivatalos a rendezvényre.


A román lap úgy tudja, hogy Simion úgy jutott be a találkozónak otthont adó szállodába, hogy a PNȚCD képviselőjének adta ki magát, és miután ez kiderült, kidobták a helyszínről. A Tomis News romániai lap pedig arról számolt be, hogy még háromezer eurós pénzbírságot is kapott, valamint megtiltották neki, hogy 150 méternél közelebb menjen a találkozó helyszínéhez.

G4Media információi szerint a Fidesz tiltakozása miatt nem lehetett ott az AUR az eseményen. A lap úgy tudja, hogy Simionnal közölték a szervezők, hogy a csak akkor kaphatott volna meghívót, ha abba a konzervatív frakció minden tagjak beleegyezik, a Fidesz azonban az AUR egyes képviselőinek magyarellenes kirohanásai miatt ellenezte a párt  AUR részvételét.

Nyitókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök távozik a madridi konzervatív konferenciáról. Fotó: Isabel Infantes/Getty Images

#Külföld#george simion#aur#románia#konferencia#madrid

Címlapról ajánljuk