Külföld

Rejtélyes támadást hajtottak végre amerikai kommandósok Szíriában

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 8:15

Az amerikai különleges erők helikopterekkel repültek be, és körbevettek egy házat. Magas rangú terrorista lehetett a célpont. Több civil is meghalt. 

Jelentős terrorellenes rajtaütést hajtottak végre az amerikai különleges erők egységei csütörtök hajnalban Szíria északi részén, feltehetően az Al-Kaida terrorszervezet egyik magas rangú vezetője ellen – jelentette a nemzetközi sajtó. A támadásban szemtanúk elmondása szerint több civil is meghalt, köztük gyerekek és nők.

A Pentagon csak egy szűkszavú közleményt tett közzé a rajtaütésről. John Kirby amerikai védelmi szóvivő közlése szerint „az amerikai különleges erők terrorellenes akciót hajtottak végre Szira északnyugati részén”, hozzátéve, hogy „a küldetés sikeres volt”, és „nem volt amerikai áldozat”. Egyben további tájékoztatást ígért.

Jelentős akció

A beszámolók szerint a támadást éjfél környékén indították az iszlamista lázadók kezén lévő Idlib tartományban található Atmeh településen. A török határ közelében lévő faluba helikopterekkel vitték be az amerikai kommandósokat, akik körbevettek egy házat, ahol a Reuters brit hírügynökség információi szerint egy „külföldi dzsihadista” élt a családjával.

Az amerikaiak helikoptereken lévő hangosbeszélőkkel szólították fel a házban lévő nőket és gyerekeket a távozásra, majd nagyjából két órával később heves tűzharc alakult ki: az amerikaiakat a házból és a közeli épületekből kezdték el lőni az amerikaiak, és szemtanúk legalább egy nagy robbanásról is beszámoltak.

Az akcióban egy amerikai tisztségviselő elmondása szerint az egyik amerikai helikopter műszaki probléma miatt kénytelen volt leszállni, és fel kellett robbantani. Az AP amerikai hírügynökség cikke szerint egy repülőgépről lőtték szét.

A küldetés célpontjának számító ház romba dőlt a támadás után. Szemtanúk az AP-nek azt mondták, hogy a ház környékén leszakadt testrészeket lehetett látni. A Syrian Observatory for Human Rights nevű jogvédő szervezet információi szerint kilenc ember halt meg az akcióban, köztük két gyerek és egy nő, míg egy szíriai újságíró, aki járt a helyszínen, 12 holttestet látott.

Charles Lister, a Middle East Institute szíriai programjának vezetője a New York Timesnak elmondta, a helyszínen készült videókon azt látni, hogy legalább kilenc holtteste húznak ki az erősen megrongálódott ház romjai közül. 

Az épület helyiek elmondása szerint az amerikai válaszcsapásban rongálódott meg, de egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő a Timesnak azt mondta, hogy a házon belül történt egy robbanás, amit nem az amerikaiak okoztak.

Jelentős célpont

Az amerikai védelmi minisztérium azt nem közölte, hogy ki volt a rajtaütés célpontja. Lister szerint az akció nagysága arra utal, hogy egy magas rangú Al-Kaida vezető lehetett a célpont. Lister a Reutersnek kijelentette, hogy bárki is legyen az, az amerikaiak „egyértelműen élve akarták elfogni”.

A Times cikke szerint szerda este valamiféle éppen akkor zajló titkos dolog miatt volt felbolydulva a Fehér Ház, és a Pentagon tisztségviselői a megszokottnál is kevesebb részletet akartak elárulni a küldetésről, ami arra utal, hogy jelentős akcióról lehet szó.

Lister kijelentette, hogy ez a mostani lehet a legnagyobb ilyen amerikai akció az Iszlám Állam vezetője elleni rajtaütés óta. Abu Bakr al-Bagdadira 2019 végén egy amerikaiak vezette kommandó csapott le búvóhelyén, Szíria északnyugati részén, és a támadás közben meghalt.

A Times cikke szerint az egyik lehetséges célpont lehet Ayman al-Zawahri, az Al-Kaida jelenlegi vezetője.

Nyitókép: Mentőalakulat dolgoznak az amerikai támadás után romokban heverő házban. Fotó: Mohamed Al-Daher/via REUTERS

#Külföld#szíria#egyesült államok#rajtaütés#támadás#terrorizmus

Címlapról ajánljuk