Külföld

Lemondott az északír miniszterelnök a brexit miatt

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 3. 20:35

A vámhatár ellen tiltakozott így Paul Givan.

Bejelentette csütörtökön lemondását Paul Givan észak-írországi miniszterelnök. Givan csütörtök éjfélkor távozik tisztségéből, írja az MTI.

A döntés része annak a kampánynak, amelyet a belfasti felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) folytat a brexit-megállapodás észak-írországi protokollja ellen.

A protokoll elsődleges célja az, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán a Brexit ellenére se kelljen visszaállítani az észak-írországi rendezési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést.

Ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren jött létre részleges belső vámhatár. Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Az észak-írországi protokoll szabályrendszerét azonban az unionista oldal, mindenekelőtt a DUP kezdettől súlyosan bírálja, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi Észak-Írország integráns helyzetét az Egyesült Királyságon belül.

Paul Givan a lemondását bejelentő csütörtök esti tájékoztatójában azt mondta: az észak-írországi protokoll a belfasti hatalommegosztási mechanizmus kényes egyensúlyi helyzetére is hatást gyakorol.

Észak-Írországban május 5-én esedékes az új parlamenti választások megtartása, de csütörtöki nyilatkozatában a Sinn Féin elnöke, Mary Lou McDonald előrehozott választások kiírását szorgalmazta, mondván: Észak-Írország nem maradhat hónapokra működőképes kormány nélkül.

Nyitókép: Reuters / CLODAGH KILCOYNE

 

#Külföld#észak-írország#miniszterelnök#brexit#lemondás

Címlapról ajánljuk