Külföld

Halálra ítéltek egy kínai férfit, mert olyan témáról írt tankönyvet, amit még Mao is támogatott

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 14:06

Azóta viszont alaposan megváltozott az ujgurokhoz való viszony.

Halálra ítéltek egy kínai férfit és életfogytiglani börtönre három másikat, amiért részt vettek olyan tankönyvek szerkesztésében, ami a Kínai Kommunista Párt által korábban jóváhagyott narratívákat tartalmaztak.

A hatóságok által kifogásolt tankönyvben szereplő anyag két rajzból állt. Ezek egy negyvenes évekbeli mozgalmat örökítenek meg. Az egyiken Gheni Batur, egy ujgur nemzeti hős pisztolyt fog egy, az ő megölésére küldött áruló fejéhez. A vád szerint a képpel etnikai feszültséget akartak kelteni a szerzők az ujgurok és a han kínai többség között – holott mindkét férfi, aki szerepel a rajzon, ujgur származású.

A Kínai Kommunista Párt atyjának nevezett Mao Cetung ekkoriban támogatta a Baturhoz hasonló ujgur felkelőket, akik a nacionalisták ellen küzdöttek a kommunistákkal együtt. Amikor a kommunisták hatalomra jutottak 1949-ben, Mao még az akkori ujgur vezetőt is meghívta a nemzeti tanács első találkozójára.

Az éveken át tartó szenvedéseid része az egész kínai nemzet demokratikus forradalmi mozgalmának

– írta neki Mao.

Az utóbb években a kínai állam azonban egyre inkább az ujgorok ellen fordult. Hszindzsiang tartományban számos átnevelőtábort tartanak fenn a muszlim kisebbség tagjai számára. Az ujgurokkal szembeni elnyomás része az is, hogy komoly figyelmet fordítanak a nemzetiség történelmét érintő kérdésekre is, írja az AP News

Nyitókép: PublicDomainPictures / Pixabay

#Külföld#kína#mao#halálos ítélet#börtön#kommunista#ujgur

Címlapról ajánljuk