Külföld

Ez hangzott el Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozóján

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 1. 17:24

A miniszterelnök a magyar modellt ajánlott az Oroszországgal való viszony rendezéséhez.

Magyarország fontos partnere Oroszországnak Európában – mondta az MTI tudósítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután véget ért Orbán Viktorral folytatott, körülbelül ötórás találkozója.

Orbán arról beszélt: érdemi tárgyalások folynak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak.

Szerinte az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke különösen nagy lesz.

Arról is beszélt: a paksi erőmű építkezésének előkészítése a végső fázisba lépett és amint az utolsó engedély is megvan, a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba és „ezzel megtesszük a döntő lépést mi, magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén”.

Vlagyimir Putyin azt mondta: a koronavírus-járvány ellenére a két ország közötti áruforgalom a tavalyi év tizenegy hónapjában 30 százalékkal nőtt, 5,5 milliárd dollárt tett ki. A kölcsönös beruházások értéke eléri az egymilliárd dollárt.

Orbán Viktor megismételte, amit a tárgyalás előtt mondott: „a mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal”.

A kormányfő szerint  mindez különösen igaz a közép-európaiakra. Újra elmondta, amit az elmúlt napokban már többször, de először a 2021. júniusi NATO-csúcson osztott meg a hallgatósággal: 

amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus jött létre, akkor Közép-Európa mindig rajtavesztett.

Közölte: a hidegháború évei „számunkra komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek”, ezért a magyarok és a közép-európaiak általában is abban érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsék, és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, és nehogy visszatérjen a hidegháború.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ehhez tárgyalásokra és párbeszédre van szükség. Ehhez a magyar modellt ajánlotta, aminek lényege szerinte, hogy Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, közben pedig kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Nyitókép: Pool / Reuters

#Külföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#oroszország#moszkva#találkozó#paks

Címlapról ajánljuk