Külföld

Még a magyar választások előtt felfüggeszthetik az EU-s források kifizetését

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 14:18

Ha az Európai Bíróság jogszerűnek találja a mechanizmust februári döntésében, akkor bajba kerülhetnek a Brüsszel szerint jogállamiságot sértő tagországok, például Magyarország.

Az Európai Bíróság tájékoztatása szerint február 16-án hirdetnek ítéletet az úgynevezett jogállamisági perben – számolt be a hírről a hvg.hu. Az Európai Unió luxemburgi székhelyű testülete arról fog dönteni, hogy megfelel-e az uniós jognak a tagállamok többségének 2020-as döntése.

Ennek értelmében felfüggeszthetik, illetve megvághatják azon tagállamok uniós forrásait, amelyek a jogállamisági elvek megsértésével veszélyeztetik az uniós pénzek szabályos felhasználását.

A jogszabályt heteken keresztül blokkolta a magyar és a lengyel kormány, veszélybe sodorva a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap elfogadását. Végül a vétófenyegetést visszavonták, cserébe a tagállamok elismerték a két kormány azon nyilvánvaló jogát, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak.

A luxemburgi testület végül gyorsított eljárásban vizsgálja az Európai Parlament által is elfogadott uniós jogszabályt. Ha februárban jogszerűnek fogadják el azt, akkor az Európai Bizottság (lényegében az EU kormánya) azonnal megindíthatja az eljárást Magyarország és Lengyelország ellen. 

Ez még az április 3-ra kiírt magyar országgyűlési választás előtt éreztetheti hatását. Egyrészt a költségvetés konkrét összegektől eshet el, másrészt egyes már elfogadott uniós finanszírozású beruházásokat is lehet, hogy fel kell majd függesztenie a kormánynak. Ez pedig az ország eredményeire, előrehaladására építő választási kampány hatását erősen ronthatja.

Nyitókép: Az Európai Unió Bíróságának, a Curiának a bírái a luxembourgi tárgyalóteremben 2020. december 1-jén, amikor elkezdik tárgyalni az Európai Bizottság által Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárás keretében az igazságszolgáltatásra vonatkozó, 2020. február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozások ügyét. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#európai bíróság#jogállamiság#brüsszel#európai unió#európai bizottság#uniós támogatás#orbán viktor

Címlapról ajánljuk