Külföld

Azt javasolták a szülőknek, a héten inkább tartsák otthon felvételiző gyereküket

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 7:05

Majdnem 73 ezer diák írja meg a központi felvételit szombaton.

A gimnáziumok és a technikumok többsége szigorú szabályokkal készül a szombati felvételi vizsgákra – írta az Eduline

Van olyan iskola, ahol csak több turnusban engedik be a diákokat az épületbe, de lázmérés és kézfertőtlenítés szinte mindenhol lesz. Máshol még a teszteket is „Covid-biztos” módszerrel szedik be a gyerekektől: a dolgozatokat egyenként, sorban állás nélkül lehet leadni. 

A Civil Közoktatási Platform azt tanácsolta a szülőknek, hogy 

aki teheti, tartsa otthon a gyerekét a felvételit megelőző napokban, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.

Az Eduline cikke szerint a szülői fórumokra érkező kommentek alapján egyértelmű: sokan valóban nem engedik iskolába felvételiző gyerekeiket ezen a héten. Több iskolában az igazgatók és az osztályfőnökök is partnerek ebben, a nyolcadikosokat „elengedik” erre a pár napra, más szülők azonban kénytelenek orvosi igazolást kérni. 

A Civil Közoktatási Platform más óvintézkedéseket is ajánl, a szervezet szerint például 

érdemes a sebészi és a textilmaszknál jóval nagyobb védelmet nyújtó ffp2-es maszkot venni a vizsgázóknak.

Az Oktatási Hivatal nem küldött egységes „járványügyi szabályzatot” a felvételit megszervező több mint 540 középiskolának, csak annyit közöltek, hogy egy teremben legfeljebb tíz diák vizsgázhat, a padokat pedig úgy kell elhelyezni, hogy legalább másfél méteres távolság legyen az írásbelizők között. Minden másról – mérik-e a diákok testhőmérsékletét, tesznek-e ki plusz kézfertőtlenítőket, kell-e maszkot viselni a teszt megírása közben – az iskolaigazgatók döntenek.

A legtöbb iskolában mindenesetre szigorú szabályokat hoztak, 

a szülők például szinte sehol nem kísérhetik be a gyerekeket az épületbe, sőt néhány gimnázium arra kérte őket, hogy ne közvetlenül a bejárat előtt várakozzanak.

Akárcsak 2021-ben, idén is két plusz vizsgaidőpontot hirdetnek a középiskolák azoknak a diákoknak, akik a január 22-i vizsgára betegség vagy más „alapos ok” miatt nem tudtak elmenni. Az első ilyen időpont január 27-én lesz, a második pedig február 4-én – ez utóbbin azok vehetnek részt, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak, vagy igazoltan hatósági házi karanténba kerültek, esetleg egyéb „rendkívüli, önhibájukon kívüli, elháríthatatlan” ok miatt nem tudtak elmenni az első két írásbelire.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

 

#Külföld#terrorizmus#túszejtés#texas#zsinagóga

Címlapról ajánljuk