Külföld

Meghalt a hősként tisztelt aknakereső patkány

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 6:28

Magawa öt éven át kutatott taposóaknák után Kambodzsában, ahol több mint 140 ezer négyzetméternyi területet tisztított meg a veszélyes robbanószerektől. 

Életének nyolcadik évében elpusztult Magawa, a hősként tisztelt aknakereső patkány, amely több mint száz taposóaknát és egyéb robbanószert szagolt ki Kambodzsában – jelentette az állatot kiképző Apopo belga alapítvány. A legsikeresebb aknakereső patkány több mint 140 ezer négyzetméternyi, azaz nagyjából húsz futballpályányi területet tisztított meg a veszélyes robbanószerkezetektől a dél-kelet-ázsiai országban, ahol nagyjából hatmillió taposóakna hever a földeken felderítetlenül.

Magawa, a Gambiai hörcsögpatkány Tanzániában született, ahol az Apopo egy éven át tartó kiképzésén tanult meg hogyan kell aknákat keresnie. A hetven centiméter hosszú, és 1,2 kilogramm súlyú óriáspatkány a BBC beszámolója szerint húsz perc alatt kutatott át egy teniszpályányi területet, amihez egy fémkeresővel dolgozó embernek több napjába kerülne.

Magawa, a hős aknakereső patkány. Fotó:  REUTERS/Cindy Liu

Az aknakereső patkányok a robbanószerek szagát érzékelik, és a talaj kapargatásával jelzik a velük dolgozó embereknek, hogy találtak valamit. A patkányok nyugodtan ráállhatnak az aknákra, kis súlyuk miatt ugyanis nem indítják be azokat.

Magawa 2020-ban megkapta a PDSA brit állatvédelmi szervezet Aranyérmét, amit különleges bátorságot tanúsító állatoknak szoktak adni. A 2002-ben alapított kitüntetést eddig 30 állat kapta meg, és közülük Magawa volt az első patkány.

Nyitókép: Magawa, a hős aknakereső patkány, egy 2021-ben készült felvételen. Fotó: REUTERS/Cindy Liu

 

#Külföld#patkány#akna#kambodzsa#halálhír

Címlapról ajánljuk