Külföld

Szétszedhető konténerstadion is lesz a katari foci vb-n

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 9:15

Az idei év végén rendezik a 22. labdarúgó világbajnokságot, ezúttal Katarban. Az eseményre számos új stadiont építettek, sokszor embertelen körülmények között foglalkoztatva a munkásokat. Az egyik ilyen létesítmény igazi kuriózumnak számít, mert újrahasznosított konténerekből áll.

Nem mindennapi stadionokkal készül Katar az idei foci világbajnokságra. De ezek közül is kiemelkedik a Stadion 974 elnevezésű létesítmény, ami szükség esetén szétszedhető, aztán a világ bármely pontján újra összerakható. A spanyol építészek által tervezett moduláris aréna többnyire újrahasznosított hajózási konténerekből áll, és belül szinte semmi sem elékezteti arra a nézőket, hogy tulajdonképpen leselejtezett fémhulladékon ülnek.

Úgy éreztük, hogy Katarnak nem igazán lesz szüksége erre a nyolcadik stadionra a világbajnokság után 

– mondta az építésziroda egyik partnere az AP hírügynökségnek. Hozzátette: emiatt döntöttek a radikális építészeti megoldás mellett.

A stadiont, amit november végén adtak át, a katari vébé után elbontják majd, de az építész szeretné, ha az öröksége megmaradna. Ezért abban bízik, hogy miután a negyvenezres arénát szétszedik és elszállítják, az épület nem lesz az enyészeté, hanem majd a következő világbajnokságon újra összerakják egy másik országban, és egy másik kontinensen.

Több ezer vendégmunkás halhatott meg

Emberi jogi szervezetek régóta kongatták a vészharangokat a katari stadionépítéseken tapasztalható mostoha körülmények miatt. A Guardian egy korábbi írása szerint több mint 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i vendégmunkás halt meg Katarban az elmúlt tíz évben, és még ki tudja hány fülöp-szigeteki, vagy kenyai, akikről szinte semmilyen nyilvántartás nincsen. A katariak cáfolják a számokat, szerintük az építkezésen résztvevők közül csak 37-en haltak meg.

Közben tavaly több fociválogatott is a pólójával üzent a Katarban tapasztalható jogsértések miatt. A muszlim országban egyebek közt három évre börtönbe küldhetik a homoszexuálisokat.

 

 

#Külföld#katar#foci-vb#stadion

Címlapról ajánljuk