Külföld

Mulatozó rendőrök éltették a srebrenicai népirtást Szerbiában

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 20:33

A történtek felháborodást és félelmet váltottak ki, mert épp a rendőrök dolga lenne fellépni a gyűlöletkeltés ellen.

Komoly felháborodást váltott ki az a videó, amelyen az 1995-ös srebrenicai mészárlást dicsőítő fasiszta dalt énekelnek rendőrök a szerbiai Pribojban – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A boszniai határ melletti városban, egy vendéglőben készült a felvétel, amelyen magas beosztású rendőrök is láthatók, amint azt éneklik, hogy a többségében bosnyákok lakta szerbiai Sjenica lesz az új Srebrenica, a szintén bosnyák többségű Novi Pazar pedig az új Vukovár. Srebrenicában a boszniai háború idején a szerbek mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat végeztek ki. A második világháború óta ez volt a legsúlyosabb tömegmészárlás, amit a Hágai Nemzetközi Bíróság népirtásnak minősített.

A mulatozók közt ott volt a regionális határrendőrség vezetője, a priboji rendőr-főparancsnokság tisztje és a határrendőrség parancsnokhelyettese is. A felvételt az egyik rendőr osztotta meg, és később ugyan törölte, de addigra egy helyi portál munkatársai már lementették.

Harum Eminagić imám arról beszélt, hogy ha egy nép ellen elkövetett bűntetteket és a bűnösöket rendőrök éltetik, akkor az ott élők nem tudnak hinni abban, hogy a rendőrség szavatolni tudja a biztonságukat. A történteket Aleksandar Vučić szerb elnök is elítélte: közölte, hogy az állam nem fogja hagyni, hogy bárki veszélyeztetve érezze magát.

Aida Ćorović polgárjogi aktivista viszont azt mondta, hogy a hatalom táplálja „a nacionalizmust, a legrosszabb nacionalista retorikát, a legrosszabb sovinizmust, amelyről egyébként tudjuk, milyen következményeket okozott a kilencvenes években”, ezért szerinte a Pribojban történtek a hatalom képmutatását tükrözik.

#Külföld#szerbia#rendőr#népirtás#srebrenica

Címlapról ajánljuk