Külföld

Hatvan év után véget érhet a koreai háború

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 22:35

Már megírták a békekötésről szóló egyezmény tervezetét a hivatalosan 1950 óta tartó háborúban Észak- és Dél-Korea között.

Arról beszélt szerdán Dél-Korea külügyminisztere, hogy az amerikaiakkal közösen már megírták a békekötésről szóló egyezmény tervezetét a hivatalosan 1950 óta tartó háborúban Észak- és Dél-Korea között, amiben 1953 óta tűzszünet van érvényben.

Chung Eui-yong arról beszélt a military.com szerint, hogy most az északiakkal is egyeztetnének a békekötés hivatalossá tetételéről. Pár hete már Észak-Korea, Dél-Korea, az USA és Kína is megegyeztek „elvben” arról, hogy hivatalosan is véget vetnek a háborúnak. Ez szerepelt Mun Dzsein dél-koreai elnök választási ígéretei közt, akinek májusban jár le a mandátuma.

„A kormányunk úgy látja, hogy a hivatalos békekötés egy kiemelten fontos lépés, amit meg kell tennünk. Ezzel elérhetjük a teljes denuklearizációt és a hosszan tartó békét a Koreai-félszigeten” – mondta Chung.

Mun pedig korábban arról beszélt, hogy a békekötés „jelentős lendületet adhat” az északkal való párbeszédnek. Az északi fél viszont kevesebbet nyilvánult meg a tervről. Kim Dzsongun és egy vezető párttisztviselő még szeptemberben nevezte azt „érdekesnek” és „jó ötletnek”.

Nyitókép: Kép a koreai háború múzeumában a kínai Dandongban – Wikimedia Commons

 

#Külföld#korea#béke#háborő#kim dzsong un#harc#elnök

Címlapról ajánljuk