Külföld

A letartóztatott hongkongi újságírók szabadon bocsátását követeli az Egyesült Államok

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 6:06

A kínai kommunista diktatúra az utolsó nagy, demokráciapárti lapra csapott le, szerintük jogszerűen.

Az Egyesült Államok külügyminisztere arra szólította fel a kínai és a hongkongi hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a Stand News nevű független, demokráciapárti újság szerdán letartóztatott munkatársait. Antony Blinken közleményében azt írta: „Felszólítjuk a kínai és hongkongi hatóságokat, hogy hagyjanak fel a szabad és független média elleni támadásokkal”. Azt is hozzátette:

Egy magabiztos kormány, amelyik nem fél az igazságtól, felkarolja a szabad sajtót – mondta Blinken.

Erre válaszul Hongkong kormányzója, Carrie Lam azt közölte, a letartóztatások nem a média ellen irányulnak, és a rendőrség szerint is csak egy folyamatban lévő nyomozás egyik állomása.

Az rtl.hu szerdán számolt be arról, hogy több független újságírót tartóztatott le a kommunista rendőrség Hongkongban, miután felforgató tevékenységgel vádolták meg őket. Ők mindannyian a Stand News nevű lap újságírói vagy vezetői voltak. Ez az utolsó nagyobb, még létező demokráciapárti szerkesztőség az egykori brit gyarmaton, a többit már ellehetetlenítették a diktatúra emberei.

Nyitókép: Rendőrök veszik őrizetbe felforgató anyagok kiadásának gyanújával Patrick Lamot, a hongkongi ellenzéki körökben népszerű Stand News hírportál egyik szerkesztőjét – Fotó: Vincent Yu / MTI / AP

#Külföld#kína#hongkong#demokrácia#szabad sajtó#kommunizmus

Címlapról ajánljuk