Külföld

Valódi áldozatai voltak az elrabolt gyerekekről szóló bizarr összeesküvés-elméletnek

rtl.hurtl.hu

2021. december 25. 16:21

Milliók hitték el, hogy a világ egyik legnagyobb netes bútorboltjában szexrabszolgának szánt gyerekeket árulnak bútorokba rejtve. A könnyen cáfolható összeesküvés-elmélet szélvész sebességgel terjedt a közösségi oldalakon, és valódi áldozatai lettek a való világban. Köztük kisgyerekek, akik a nem létező veszély miatt haltak meg. 

Fél éve tartott a koronavírus-járvány, amikor először az Egyesült Államokban, majd lassan globálisan is elképesztő vádak kezdtek el terjedni a világ egyik legnagyobb netes bútoráruházáról. A közösségi oldalakat elárasztották a posztok, miszerint az amerikai Wayfair nevű cégen keresztük szexrabszolgának szánt gyerekeket lehet vásárolni.

Az egészet egy összeesküvés-hívő középkorú kanadai nő indította el, aki 2020 júniusában a Twitteren jelezte, hogy a Wayfair oldalán szerinte gyanúsan drága szekrényeket lehet vásárolni, mindegyiknek női neve van, és ugyanolyan szekrényeknek más és más az ára. Követői hamar arra jutottak, hogy a bútorokban elrabolt lányokat rejtettek el.

Az Amazin Polly álnéven író nő 2021 végén a Washington Postnak elmondta:

Abban az időben sokat foglalkoztam az emberkereskedelemmel, és a szekrényekkel kapcsolatos Twitter posztom egyfajta „ez nagyon érdekes felfedezés” pillanat volt.

– mondta a nő. A poszt terjedni kezdett, majd az elméletet felkapták a közösségi oldalakon. A Wayfair termékeinek adott neveket egyesek elkezdték összekapcsolni eltűnt amerikai gyerekek neveivel, de az igazi őrület csak azután következett, hogy júliusban egy 9 999 dolláros áron szereplő, „Duplessis” nevű párnát az emberek összekapcsoltak egy detroiti lány, Samara Duplessis eltűnésével.

Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Az egyik ezt taglaló posztot megosztotta egy húszéves lány is. Az Észak-Karolinában élő Zari McFadden a Postnak elmondta, a járvány idején egyik este otthon unatkozott, és a közösségi oldalakat pörgette, amikor szembe jöttek vele a posztok Samara Duplessisről. Az egyiket tovább osztotta azzal a szöveggel, hogy

hello mindenki, ez a Wayfair emberkereskedő dolog tiszta őrület.

Másnap meglepve tapasztalta, hogy több mint hetvenezren osztották meg, amit beírt. Egy gond volt csak. 

Samara Duplessis akkor már rég nem volt eltűnt lány. 

A 13 éves gyerek 2020 májusában csak két napra szökött el otthonról, mert „elege volt mindenből”, de az eltűnéséről szóló hírekben az már nem szerepelt, hogy időközben előkerült, és újra otthon van.

Vírusként terjedt

Amikor McFadden ezt megtudta, törölte Samaráról szóló bejegyzését, és a továbbiakat is a Wayfairről, de akkor már késő volt. Kutatók szerint az ő posztja indította beigazán az összeesküvés-elmélet terjedését, amit annak ellenére osztottak meg továbbra is az emberek, hogy bizonyítottan hamis volt. 

Nem csak összeesküvés-hívők terjesztették, hanem aggódó édesanyák, kamaszok és általában csak szépségápolási szerekről és anyaságról posztoló influenszerek. A Facebookon, az Instagramon, a TikTokon, a Twitteren és a YouTube-on végül minden idők egyik leggyorsabban terjedő összeesküvés-elmélete lett.

Mire a cég elmagyarázta, milyen okai vannak az elméletnek alapot adó érdekességeknek, már késő volt. A Wayfair elmondta, hogy az első látásra túlárazottnak tűnő szekrények azért kerülnek olyan sokba, mert ipari és kereskedelmi célokra készült speciális bútordarabokról van szó, és egyáltalán nem különlegesen magas az áruk. A több mint 14 millió terméket kínáló cég a szekrények és párnák nevéről azt mondta, hogy azokat algoritmus adja. Ezt gyorsan meg is változtatták.

A tízezer dolláros párnákra is volt magyarázat. Amikor a gyártók feltöltik termékeiket a Wayfair rendszerébe, van, hogy véletlenül lemarad az ár. A program ekkor ideiglenes árat helyez mellé (9999 dollár), amíg a valódi ár fel nem kerül. Ezt a cég korábban azért nem közölte, mert attól tartottak, megszólalásukkal csak segítik az összeesküvés-elmélet további terjedését – mondta el a Postnak Jane Carpenter, a vállalat globális kommunikációs vezetője.

Az eltűnt gyerekek szinte mind megvoltak

Az összeesküvés még akkor is terjedt, amikor kiderült, hogy az eltűnt gyerekek, akikért mindenki aggódott, valójában nem is tűntek el. Egyikük, egy 18 éves lány a Facebookon egy több mint félmillió nézőt vonzó élő videóban próbálta elmagyarázni, hogy minden rendben van vele, és kérte az embereket, ne terjesszék, hogy egy szekrényben próbálják őt eladni, de sokakat ez sem győzött meg. A hozzászólók ugyanis úgy vélték, biztosan csak kényszer hatására beszél. Egy ponton a lány közölte:

Azért vagytok dühösek, mert előkerültem?

Egy 16 éves marylandi fiúra a Walmart hipermarket egyik eladója hívta ki a rendőröket, mert felismerte az arcát: egy 9999 dolláros Wayfair-párnáról szóló poszt mellett látta, ami az ő nevét viselte. A fiú hiába magyarázta, hogy nincsen semmi baja, a nő csak értesítette a hatóságokat.

Az összeesküvés-elméletben áldozatokként szereplő fiataloknak és családtagjaiknak csak újabb szenvedést okozott, hogy nevük terjedni kezdett a közösségi oldalakon. A Postnak Samara Duplessis elmondta, hogy az eset miatt erőteljes szorongás tört rá, hiperventillált, és kiütései lettek a stressztől, félt kimenni az utcára és egyedül maradni a saját szobájában, édesanyja pedig hiába tudta, hogy az egész Wayfair-ügy hazugság, egyfolytában emberkereskedőktől rettegett, akikről már kezdte azt hinni, hogy tényleg vadásznak a lányára.

Valóban bajban lévő emberek nem kaptak segítséget

Az összeesküvés-elmélet közben éppen az ellenkező hatást érte el, mint amit az azt terjesztő emberek szerettek volna: ők segíteni akartak az áldozatokon, de miattuk a szexkereskedelem valódi áldozatai segítség nélkül maradtak. A hatóságokhoz ugyanis olyan sok bejelentés érkezett a Wayfair miatt, hogy alig jutott idejük a tényleg bajban lévő emberek mentésére.

Az amerikai belbiztonsági minisztériumban működő emberkereskedelem elleni központ vezetője, Ramon Padilla a Postnak elmondta, hogy az összes helyi irodájukban kénytelenek voltak felfüggeszteni a folyamatban lévő nyomozásokat az összeesküvés-elmélet terjedése miatt. 

Azt az időt azzal tölthették volna, hogy valódi áldozatokat azonosítanak, a nyomozóik pedig bizonyítékokat keressenek emberkereskedők börtönbe juttatására – jelentette ki Padilla.

A Post konkrét esetet is említ: egy harmincas éveiben járó nőt, akit egy floridai kórház sürgősségi osztályán láttak el. Mint kiderült, a nőt két férfi lakhatásért cserébe prostitúcióra kényszerítette. Egy ápolónő értesített egy ilyen esetekkel foglalkozó jogászt, aki azonnal hívta az országos emberkereskedelmi segélyhívót – ott azonban nem vették fel a telefont. Az ápolónő, Katie Howard ekkor levelet írt, de az egy olyan postafiókba érkezett, amit elárasztottak a Wayfairrel kapcsolatban nyomozást követelő állampolgárok levelei.

A segélyhívónál heteken át megnövelt létszámmal voltak kénytelenek dolgozni a sok összeesküvés-elméletes hívás miatt – mondta el a Postnak a segélyhívó igazgatója. A valódi áldozatokról szóló bejelentések azonban még így is elvesztek a Wayfairrel kapcsolatos hívások, üzenetek és online bejelentések tengerében.

A floridai kórházban ápolt nő is így járt. Mire a segélyhívót működtető Polaris nevű szervezet munkatársai több napos késéssel segíteni tudtak volna, a nő már elment a kórházból, és azóta sem lehet tudni, mi lett a sorsra.

Igazi áldozatai voltak

A Maryland Egyetem adatai szerint legalább kilenc bűncselekményt követtek el olyan emberek 2020-ban és 2021-ben, akik azt hitték, hogy gyerekeket mentenek. Egy texasi nő autójával egy másik autóba rohant bele, mert azt hitte, abban egy kislányt elrabló pedofil van. Egy New Hampshire államban élő nő a hálószobájában barikádozta el magát két gyerekével, majd felgyújtotta a szobát, kilencéves lánya elmondása szerint azért, hogy megvédje őket.

Egy depresszióval küzdő, összeesküvés-hívő kaliforniai nő, aki meg volt győződve arról, hogy férje egy szexkereskedelmi banda tagja, a fürdőkádba fojtotta hároméves, kétéves és féléves gyerekeit, hogy „megmentse őket” a nem létező veszélytől.

Egy nő halálához vezető út is a Wayfair-elmélettel kezdődött. Az unokahúgait féltő 34 éves Rosanne Boyland a YouTube-on kezdett el videókat nézni a bútoráruházzal kapcsolatos elméletekről, majd – mint családja a Postnak elmondta – hamar elmerült az összeesküvés-elméletekben.

Pár hét leforgása alatt teljesen elhitte, a Qanon elméletét, hogy a hírességek gyerekeket esznek az adrenokrómjukért. Nagyon gyorsan történt

– közölte a nő testvére.

Január 6-án Boyland is ott volt az amerikai kongresszus épületét megostromló tömegben Washingtonban. A nő azt hitte, a választást elcsalták, és aznap Donald Trump leköszönő amerikai elnök bejelenti nagy tervét a gyerekek megmentésére. Végül egyike lett az ostrom  négy áldozatának.

Nyitókép: Dado Ruvic / Reuters

#Külföld#összeesküvés-elmélet#wayfair#gyerekkereskedelem#emberkereskedelem#gyerekek

Címlapról ajánljuk