Külföld

Zsarolóvírusokkal, eltérített kriptovalutával finanszírozzák az észak-koreai rezsimet

rtl.hurtl.hu

2021. december 22. 10:13

Kim Dzsongun rezsimje becslések szerint már 2,3 milliárd dollárhoz jutott kiberbűnözés révén.

Az észak-koreai gazdaság 8 százalékát is kiteheti a kiberbűnözésből származó jövedelem – írta a Bloomberg, amely szerint a 10 éve hatalmon lévő Kim Dzsongun állami hackerek segítségével finanszírozza a rendszerét és az atomprogramját is.

Az Egyesült Államok vizsgálata szerint az észak-koreai hackerek világszerte támadják a bankok informatikai rendszerét, védelmi titkokat lopnak el, pénzt zsarolnak ki vírusok segítségével, eltérítik a digitálisan bányászott valutákat, és kriptovaluta-cserékkel mossák át a jogosulatlanul szerzett nyereséget. Kim Dzsongun rezsimje becslések szerint már 2,3 milliárd dollárhoz jutott kiberbűnözés révén.

A dokumentált esetek közé tartozik, amikor kétmilliárd dollárt próbáltak ellopni a Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) pénzügyi tranzakciós rendszeréből. 

A rezsim célpontjai közé tartoznak a központi bankok, a világ legerősebb országainak hadseregei és az ATM-ek is. Mint ismert, 

egyszer még a Pfizer rendszerét is megpróbálták feltörni a koronavírus elleni oltás adataiért.

Kim Dzsongun hatalomra kerülésekor nagy hangsúlyt fektetett az ország informatikai ütőképességének növelésére. Jelenleg több mint 6000 tagja van az állami kiberhadseregnek.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

 

#Külföld#észak-korea#hacker#kibertámadás#kriptovaluta#kim dzsong un

Címlapról ajánljuk