Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet 2022-ben véget akar vetni a járványnak

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 5:54

De sikerül?

Legyen 2022 az az év, amikor véget vetünk a világjárványnak, mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben. A szervezet aggódik, hogy a járvány miatt világszerte munkaerőhiány léphet fel az egészségügyben, írja az MTI.

Az orvosok, ápolók „több mint két éve éjjel-nappal dolgoznak, és sokan közülük kiégtek, nem kapnak megbecsülést a munkájukért”. Szerinte a kormányoknak segíteniük kell a munkakörülményeik javításában a fizetés és a képzés terén.

„A Covid az egész egészségügyi rendszer számára kihívássá vált. Egy olyan időszakban, amikor több dolgozóra – ápolókra és orvosokra – van szükségünk, valójában elveszítjük őket” – mondta.

Gebrejeszusz megérti az egészségügyi dolgozók csalódottságát. Felszólította ezért a médiát: 

emlékeztesse az országokat, hogy valóban fektessenek be az egészségügyi rendszerekbe, különösen a munkaerőbe.

Az omikron variánsra is figyelmeztetet: gyorsabban terjed, mint a delta változat, és fertőzéseket okoz a beoltott vagy a betegségből felépült emberek körében. Valószínűnek tartja, hogy beoltott és felépült emberek is meg fognak fertőződni. Ez összhangban áll a londoni Imperial College múlt heti tanulmányával, amely szerint az újrafertőződés kockázata több mint ötszörös, és nincs jele annak, hogy az omikron variáns enyhébb lenne, mint a delta.

A WHO szerint a világjárvány kezdete óta csaknem 274 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, amely több mint 5,35 millió áldozatot szedett.

Nyitókép: Denis Balibouse / Reuters

#Külföld#who#járvány#omikron#genf#gebrejeszusz#egészségügy#hiány

Címlapról ajánljuk